Работна група на японския борсов регулатор (FSA – Агенция за финансови услуги на Япония) предложи да се забрани на криптовалутните борси да търгуват с някои алткойни, включително Dash и Monero.

На заседанието на работната група FSA е изказано мнение, че присъщата на някои алткойни анонимност, регулаторът може да я счита за основание за забрана на тяхното използване в развиващия се сектор на криптовалутната търговия.

“Необходимо е сериозно да се обсъди въпроса, дали е целесъобразно разрешаването на регистрираните крипто-обменни борси да използват такива валути” – заяви един от участниците в заседанието.

След януарските хакерски атаки на борсата Coincheck, в резултат на което бяха откраднати токени на стойност 530 милиона щатски долара, FSA активизира проверките на криптовалутните борси.

Някои борси, не способни да отговарят на изискванията на регулатора, бяха принудени да затворят, а на други бяха наложени санкции поради неефективна политика за безопасност.

Въпреки, че корпорациите все още се редят на опашка в опити да навлязат на японския криптовалутен пазар, очевидно този път регулаторите са решили да се придържат по-консервативно към пазара на цифровите валути.

Например, борсата Coincheck, която след взлома се намира под строг надзор от страна на FSA, се отказа от търговията с криптовалутата XMR.

Възможност за саморегулиране

Отмина времето, когато Япония се класираше на първо място по брой на големите криптовалутни борси, но постепенно по-голямата част от обема търгове премина в Малта, а най-големият брой регистрирани борси към момента е във Великобритания.

Въпреки това, участниците на пазара запазиха оптимизма си за бъдещето на Япония като криптовалутно пристанище, продължавайки да жънат успехи в областта на регулирането.

Миналата седмица беше обявено, че съвместното усилие по създаване на саморегулируем орган, най-накрая се раздвижи – създадена е организация, наречена Асоциация за японски криптовалутни борси (Japanese Cryptocurrency Exchange Association, JCEA).

Според председателя на асоциацията Тайцен Окуяма (Taizen Okuyama), който също така е президент и ръководител на компанията Money Partners, тази междуотраслова организация ще оказва помощ на фондовите борси, които все още не могат да отговарят на изискванията на FSA.

Leave a comment