Банковият гигант Goldman Sachs обяви, че ще използва собствения капитал за търговия с фючърси на биткоин от името и по поръчение на своите клиенти. Тази инициатива ще бъде достъпна в следващите няколко седмици, но точна дата не е назована.

Goldman Sachs е първата от най-големите американски банки, проявила положителен интерес към криптовалутите. За първи път през октомври миналата година бе публикувана информация за евентуалното откриване на криптовалутната търговия от страна на Goldman Sachs – два месеца преди откриването на търговията с фючърсни договори на биткоин от борсите CBOE и CME. През декември се появиха слухове, че банката разработва собствена търговска платформа за криптовалути, която бе опровергана през януари в светлината на спадналата капитализация на криптовалутния пазар.

Тази година топ-мениджърите на Goldman Sachs нееднократно се изказваха относно възможния крах на биткойн, поради неговата нестабилност и рискът, който създава. Сега банката очевидно отново е преразгледала гледната си точка. Това може да е свързано с нарасналия интерес от страна на институционалните инвеститори към алтернативните инструменти, включително и криптовалутите.

Според един от ръководителите на Goldman Sachs Рани Джаред, това решение е взето в резултат на увеличилото се количество от клиентски търсения в тази област, а също и поради интереса към покупка на биткойн, като алтернативен актив.

“Стигнахме до извода, че биткойн – това не е мошеническа схема. Естествено, ние осъзнаваме риска, свързан с тези изводи. Но много от нашите клиенти искат да го придобият и съхраняват във вид на ценна стока, по аналогия със златото, имайки предвид ограниченото количество биткойни, а също и да съхраняват фючърси на биткойн – не можем да не се вслушаме в желанието им” – казва тя.

Според Джаред, банката е разгледала също и запитванията от хедж-фондовете и фондовете, които са получили дарения в цифрова валута и “не знаели как да се справят с тях”. Окончателното решение за започване на търговия с фючърси на биткоин бе взето от съвета на директорите на Goldman Sachs.

Първият трейдър на цифрови активи, наети от банката за извършване на нови услуги, стана Джъстин Шмид. Преди това, той се занимаваше с търговия в хедж-фонда Seven Eight Capital, но през 2017-та го изостави и започна да работи самостоятелно с криптовалути.

Представителите на банката поясниха, че по-нататъшното внедряване на Goldman Sachs в криптовалутния отрасъл и по-специално, работата директно с биткойн, ще бъде възможно само в съответствие със стандартите на Уол-стрийт и при пълно одобрение на тази дейност от страна на американските регулатори.