Bitcoin ферми

НачалоБиткойнBitcoin ферми

bitcoin farmВ съвременния свят, биткойн все повече е наричан аналог на златото. Добивът или майнинга на Bitcoin – това е сложна процедура, тъй като размерът на тази валута е ограничен. Следователно, трудността за добива се увеличава с течение на времето.

Какво е биткойн ферма

Биткойн ферма е комплекс от компютърно оборудване, извършващо изчисления в необходимия режим. В класическото си изпълнение, фермата за майнинг представлява каскада от видеокарти, свързани към няколко или един компютър. Централният процесор също може да се използва за добив. Въпреки това, неговата производителност в процеса на изчисление на този вид данни е недостатъчна.

С течение на времето броят на видеокартите, използвани за работата на bitcoin фермата се увеличава. Именно поради тази причина е необходимо инсталирането и на по-мощни захранвания. В този случай, трябва да се осигури пълноценно охлаждане на системата. Когато търсенето на криптовалута започна стремително да нараства, за добив бяха предвидени цели помещения с огромни площи със сървърни стелажи. Разходите за електроенергия също се увеличиха. Въпреки това, дори и в този случай, възвръщаемостта на инвестициите не намалява. Дори и след бързия спад в темпа през 2011 г., броят на миньорите не намаля.

Средно, броят на възнагражденията от майнинг е ограничен от специалните алгоритми на системата. В този случай, разпределението на средствата е пряко пропорционално на мощността, която се изразходва за изкопаването на криптовалутата. Буквално от първия месец на появата на биткойн в по-широк достъп, далновидните потребители започнаха да сглобяват отделни конфигурации за добив. За някои, биткойнът се превърна в основен източник на доходи, а за други – за обогатяване. Останалите започнаха да правят опити да печелят пари с помощта на биткойн твърде късно.

Добивът на виртуална валута е сложен процес, изискващ участието на мащабно изчислително оборудване. Майнерът трябва да има значителни средства за инвестиране в покупка на оборудване. Резултатът от добива – определение на новия блок чрез генериране на правилния хеш-код. Новооткритият блок на системата Bitcoin потвърждава автентичността на транзакцията, съхранявайки важната информация за нея в обща база данни. За да се избегне двойното използване на биткойн, транзакцията се потвърждава от 6 нови блока.

На всеки 2 седмици, системата увеличава сложността на математическите задачи в отделен порядък за всяка Bitcoin ферма, едновременно с намаляването на скоростта за изчисляване на нови блокове. Ако сравним изискванията, които съществуваха още при появата на виртуалната валута с настоящите, днес изискванията за майнинг фермите са жестоки. Освен това, те се отличават при специфични условия. Плащанията на участниците се извършват от последните направени депозити.

Необходимото оборудване или как да сглобим ферма?

За да може майнинг фермата да донесе добри доходи, към нейното създаване е необходимо да се поеме най-голяма отговорност. Сглобяването на фермата включва следните стъпки:
закупуване на няколко видеокарти с добро охлаждане, най-доброто съотношение хеширейт-цена;
закупуване на отделно мощно захранване за основната инсталация – всяка платка консумира повече от 300 вата;
Конструкцията на съоръжението е сходна със сървърната. На нея се монтира и сглобява планираното решение;
осигурява се циркулация на въздуха, охлаждане;
свържете конфигурацията към компютъра, а него – към пула;
пуснете майнинга.

Дънната платка за майнинга – това е най-важният компонент на всяка биткойн ферма. В процеса на избора й, трябва да вземете предвид цената на детайла (тя може да е евтина). Трябва обаче да има възможно най-много портове. Те трябва да са разположени възможно най-удобно за потребителя. Днес, в специалните асортименти има платки, които са позиционирани като специални варианти за добив. Например, в този списък присъства Biostar, както и ASRock. Настройката на видеокартите – това е другата важна стъпка. За пълноценната работа трябва да изключите всички ненужни функции в BIOS. Това са например портовете USB 3.0 и звука.

Процесор за майнинг

Съвременната производителна ферма не може да функционира без надежден процесор. Експертите твърдят, че добивът чрез процесора не е актуален. Следователно, можете да изберете евтин и прост процесор за фермата. Препоръчително е също да разгледате сокета на дънната платка. Важното е, процесорът да може да осигури работата на майнера и на Windows 10. За тези задачи, напълно подходящ е процесорът BOX, както и Celeron G1840.

Твърд диск, оперативна памет

За фермите се предлагат достатъчно много модули от 4 GB евтина памет. В този случай, паметта трябва да е подходяща за дънната платка. Твърдият диск за майнинг фермата също може да бъде евтин. Подходящ вариант в този случай е 128GB SSD.

Видеокарти

Може би това е най-важният момент при създаването на компютърна ферма. Изборът се основава на размера на приходите от добива с определени карти. Например, картите на AMD се препоръчват за добив на Ethereum. Що се отнася до картите на Nvidia, те са подходящи за копането на Zcash. Необходимо е видеокартата да има добра охладителна система.

Захранващи блокове

Преди да създадете биткойн ферма, трябва да се погрижите за закупуването на добро електрозахранване от надежден производител със сертификат 80+. Не се препоръчва да икономисвате от тази част. Освен това, в резерва е необходимо да имате поне един захранващ блок. Устройството не трябва да работи при пълна мощност (100 вата трябва да се съхраняват в резерв). При свързване на няколко блока в една ферма, натоварването между тях трябва да се разпределя равномерно.

Пулове и настройка на Windows за майнинг

За да бъдат приходите задоволителни, трябва да обърнете внимание на всички въпроси по време на създаването на фермата. Следователно трябва да инсталирате всички актуализации на драйверите за избрания хардуер. Трябва също така да зададете 20 GB виртуална памет. За овърклока се препоръчва изтеглянето и инсталирането на MSI Afterburner, а за мониторинг на системата – HWiNFO64 (не е задължително условие).

Процесът за добив на биткойн

На първо място, трябва да си създадете портфейл. След това проверете адреса на портфейла (дълга поредица от цифри и букви):

Когато се създаде портфейла, той трябва да се присъедини към какъвто и да е пул. Това е група от биткойн миньори, обединяващи собствените си изчислителни ресурси. Смисълът на колективната работата е, че наградата се дава за блоковете. Средно, създаденият блок струва 12,5 биткойна.

За добива на биткойни, трябва да включите своя майнер. След това е необходимо да отворите пула, да въведете потребителското си име и паролата. С това, процесът по добива на биткойни е активиран. Изхождайки от особеността на избрания пул, участието ще бъде възнаградено с определен брой биткойни. Важно е да се уверите, че адресът на портфейла е въведен правилно по време на процеса на регистрация.

Колко ще Ви носи фермата, това изгодно ли е?

Преди да пристъпите към активни действия, трябва да изчислите приблизителните приходи от фермата. След това трябва да изчислите колко ще спечелите от фермата при добива на крипто-валута. Например:

цената на Radeon R9 380x е около 250 долара;
фиксираната цена за електричество – $0,07 на киловат за час;
консумация на мощност – 375 W (за удобство при изчисленията, компютърът консумира повече);
Курс на биткойна – 7 200 долара за BTC (по време на подготовката на този материал).

Съответно, ако видеокартата има капацитет 0,5 Ghash/s (без консумацията на електроенергия), потребителят получава $0,11 на час. Може да се заключи, че този доход е нерентабилен дори и при идеални условия на работа. Ето защо фермата, която работи в домашни условия, не може да реализира печалба.

Фермата, която позволява производство на биткойн, състояща се от 6 видеокарти, консумира определено количество ресурси. С други думи, с увеличаването на мощността, загубите започват да се увеличават пропорционално.

За ASIC

Да оставим Bitcoin фермите настрана и да преминем към по-тежката артилерия. Ако фермата е създадена от най-добрия ASIC-контролер AntМiner S9, получаваме следните данни:
стойността на този проект е около 1700 долара;
цената за електричество е $0,07 за киловат час;
фермата за добив консумира 360 квт (без консумацията на компютъра);
процентът остава непроменен.

Производителността на тази конфигурация е 28 хиляди пъти по-голяма от тази на видеокартите. Съответно, такава самостоятелно създадена ферма, Ви позволява да печелите същите – $0,11 на час. Натрупването на биткойни, дори и с най-мощното оборудване, няма да доведе до голям доход.

Рентабилността от майнинга на Bitcoin с ASIC:

  • Много потребители ще попитат, каква е причината за ниската заработка. Дори и при най-мощната конфигурация, ще бъде възможно да “вадите” по 0.18369518 BTC в свободен достъп, имайки предвид текущата сложност на мрежата. През този период, тази печалба няма да позволи покриването дори и на разходите за електроенергия.
  • Понастоящем, майнингът на bitcoin – това е конкурентна дейност. С течение на времето, потребителите със съвременно оборудване ще стават все повече и повече. Може да се направи изводът, че домашният майнинг не може да генерира доходи. Неговата възвръщаемост ще е нулева. Най-разумното решение в настоящата ситуация – да се наблюдават форумите с майнери на други крипто-валути. Броят на участниците там е по-нисък. Наличната мощност на средностатистическия потребител може да донесе желания доход.