Bitcoin Cash

bitcoin cashКато всяка парична единица, прародителят на цялата криптовалута (Биткойн) достигна ситуация, при която е налице разминаване в мненията на 2-та основни участници в текущото състояние на нещата с BTC, която до голяма степен се отрази и върху ценността на монетата. Става дума за разработчиците, определящи сами протокола на криптовалутите и добиващи (майнери) биткойн, които със действията си подкрепят работоспособността на мрежата за нормалното осъществяване на транзакции.

Тази ситуация е предизвикана преди всичко от проблеми в самия биткойн, а именно значителния период от време за чакане на трансферите. Също така, немаловажна роля играе и увеличаването на комисионната, която в последно време беше просто “непристойна”. Всички тези точки станаха предпоставка за създаването на алтернативната монета – Bitcoin Cash (BCH). Тя от 1 август 2017 официално раздели Биткойн на 2 валути.

Как образа на BTC се отразява на разкола?

Непосредствено Bitcoin не е преживявал каквито и да е съществени шокове по време на разединението. Той като цена струва почти $ 2900 и продължи да запазва цената в същия диапазон. Неговият курс се понижи само с $ 200-300, което за тази крипта е незначителна промяна. Впоследствие той нарасна до $ 4000 и дори повече.

Основните майнери остават верни на добива на класическия биткойн от главната верига. Само много малко от тях са преминали към блокчейн с новия Bitcoin Cash. Съществува мнението, че майнерите, както и търговските платформи, заемат изчакваща позиция.

Какво представлява самия Bitcoin Cash?

Според някои оценки, появата на BCH на пазара на криптовалутата е причинена от действия от страна на китайските пулове, а от друга – основният инициатор на раждането на новата монета е борсата ViaBTC.

По този начин, Bitcoin Cash – независима децентрализирана криптовалута, която съществува на базата на същите принципи, както и класическия Биткойн, но има по-ниска комисиона при разчета и по-висока скорост за плащане. Като цяло, BCH в технически аспект практически дублира BTC.

Основни различия между BCH и BTC

Ако по-детайлно разгледаме разликата между класическия биткойн и новата монета, ще може да се видят следните отличителни признаци:

 1. Допълнителна защита срещу изтриване (заличаване) на транзакциите и техните повторения. В случай, че останат 2 работещи паралелни вериги, едната от които е свързана с преноса на данни по Bitcoin Cash, това дава възможност за допълнителната им защита от унищожаване на историите на преводите и отсъствието на повторения.
 2. Разширяване пределите на блока на новия биткойн – автоматично увеличава лимита на BCH до 8 MB.
 3. Използване на коренно различни видове предаване на информация за плащанията. В разрез на последователността от действията, свързани със защитата на транзакциите от повторения, отделният биткойн създава нов тип предаване на плащанията. Тези транзакции имат редица предимства – подписване на входните стойности, за повишаване на сигурността на портфейла, където се намира Bitcoin Cash и решението на проблема с квадратичното хеширане.

Забележка: тези допълнения на пръв поглед се отнасят преди всичко до промените в старата кодова база на BTC.

Освен това, трябва да се отбележи, че новата монета, за разлика от класическия биткойн, ще бъде лишена от редица функции:

 • няма да се използва SegWit;
 • отсъства функционалността Replace-by-Fee.

В останалата си част, BCH е почти идентичен с BTC.

Как да станете собственик на монети Bitcoin Cash

Към момента в мрежата може да се намерят редица препоръки, които позволяват без каквито и да било вложения да получите в баланса си определена сума от новия биткойн. За да направите това, трябва да извършите манипулации, свързани с портфейла, където вече се съхраняват обичайните Биткойни. Потребителите отделят 3 основни типа портфейли, които дават възможност за получаване на “безплатните” монети:

 • “хартиен” вариант;
 • хардуерен план.

Портфейл с пълен възел

Към подобни типове хранилища може да се отнесат Bitcoin Knots или Bitcoin Core. Този тип портфейли позволяват съхраняването на частни ключове директно на компютъра. Така, самият wallet трябва да бъде свален и инсталиран на вашия компютър. Ключовете, които се съхраняват в папка, могат да бъдат използвани за пълен достъп до хранилището. За получаването на безплатни BCH следва да направите пълен бекъп на тази директория чрез менюто в самия портфейл и да го заредите в Bitcoin Cash мрежата.

Въпреки това, към днешна дата експертите не препоръчват инсталирането на различен софтуер, свързан с новия биткойн. В края на краищата, монетата е пусната не толкова отдавна и всички нейни елементи, така да се каже, се тестват. Ето защо, всеки софтуер, свързан с тази криптовалута може да предизвика нежелани последствия върху работоспособността на компютъра, тъй като програмите са достатъчно нови и не са правилно тествани.

Портфейл в “хартиено” изпълнение

Използването на този вид съхранение е оправдано, ако сте се решили на дългосрочна работа с новия биткойн. Но също така за получаване на своите BCH веднага в портфейла, този вариант е идеален. Той Ви позволява да направите импортиране на частни ключове. Произведеният от Electrum портфейл “Electron Cash” просто дава такава възможност.

Въпреки това, с този тип хранилище може да има и проблеми. В крайна сметка, според разработчика, портфейлът на клиента е детайлно проверен. Но в мрежата има и циркулира “Electron Cash»”. И използването му намалява гаранцията, че кодът напълно повтаря изходния. Ето защо, като използвате тази опция за получаване на монети, трябва да се грижите за следните предпазни мерки:

Софтуерът трябва да работи на друг компютър, различен от този, където е поместен настоящия Electrum, ако работите с него. Оптимално подходящ за тази цел е съвсем чистият компютър, на който няма нито Биткойни, нито важна информация.
Необходимо е да извършите транзакцията с предварително натрупани биткойни на другия адрес на “хартиения” портфейл. Тази процедура трябва да се изпълни, преди извършване на всички действия с Bitcoin Cash. По този начин, вие ще избегнете загуба на трудно спечелените пари, дори и в случай на кражба на личните ключове от Electrum портфейла.

Забележка: Трябва също да ограничите прехвърлянето на монети с други адреси, които са непроверени.

Хардуерен портфейл

За тези цели можете безопасно да използвате 1 от 3 опции за съхранение, чийто списък се намира на bitcoin.org. От целия списък, само с два портфейла – Ledger, както и Trezor се изпълнява процедурата за достъп на потребителя. В случая, тази опция може да се счита за една от най-простите и най-надеждните за получаване на вашите BCH. Ето защо, ако притежавате този портфейл, то значи можете да сте щастливи.

При записването на Trezor с новите символи обаче възникват грешки. Следователно, поддръжката на актуализиране на BCash временно ще е изключена от портфейла, докато не бъдат отстранени причините, довели до възникването на проблемите.

Настояща поддръжка на Bitcoin Cash от различните борси
Един от ключовите моменти, който говори за наличие на перспективи за развитие на новата валута е нейното признаване от валутните борси. Към момента, BCH може да се намери на следните търговски платформи за криптовалути:

 • ViaBTC;
 • BitFinex;
 • Bittrex;
 • Coinfloor;
 • Kraken.

Това не е пълният списък на борсите, които чрез своите действия или официални изявления напълно поддържат тази криптовалута.

Поддръжката на новата валута се изразява във факта, че в баланса на потребителя след официалния разкол на Биткойна, на тези търговски платформи трябва да постъпват Bitcoin Cash монети. Много борси все още не поддържат тази крипта и изчакват да видят нейната позиция. Според експертите, това много ще зависи от трейдърите и играчите на сайта. Ако те се обръщат към администраторите със запитване, то тогава може би борсите ще отворят вратите си към BCH.

Препоръки за продажби на BCH – всичко “за” и “против”

Тъй като основната цел на по-голямата част от участниците на пазара – да спечелят допълнителни пари, то тогава естествено възниква въпросът, кога е по-добре да се използват тези просто спечелени монети. Ако се вгледаме в историята на края на първия месец от съществуването на Bitcoin Cash, то лъвският дял от монетите е бил обменен за пари или друга криптовалута в първите часове, когато потребителят е получил в портфейла си ”безплатни” BCH.

Основните купувачи са били в 2 търговски платформи: ViaBTC заедно с HitBTC. Но към тези борси има редица въпроси относно честността на транзакциите. Това означава, че потребителите, които са сменили BCH за BTC, не винаги са получавали обменените монети в портфейла си. Поради това се препоръчва да се изчакат възможностите за вход с BCH на борсата, която има високо ниво на доверие. Освен това, тази криптовалута не е придобила своята тежест на пазара. За това се смята, че собствениците на BCH, които “са я слели” в първия пик на цената от 769 долара, са имали лош късмет.

Също така не бива да забравяме, че скокът в нарастването на стойността на криптовалутата се дължи на факта, че някой е купил 15 милиона монети. Това значително увеличава търсенето и цената. В края на август обаче, подобна манипулация вече не се наблюдава на борсата, така че днес има процес на амортизация на новата валута.

Струва ли си да се занимаваме с майнинг на новата крипта?

Според експерти, към момента майнинга на Bitcoin Cash не е особено изгоден. Това се дължи на ниската мрежова награда за намерения блок, което прави самия майнинг нерентабилен. Много хора казват, че ако имаше перспектива за едновременно добиване на BTC и BCH, то това би било много по-интересно.

В момента практически няма хора, готови да направят нещо, така че добиването на новата криптовалута да привлече достатъчен брой майнери. Понастоящем, само 2 пула са заети с добив на BCH. Липсата на други участници води до факта, че сложността на намирането на блок намалява. Този процес рязко обезценява самата монета. И ако в близко бъдеще няма достатъчно блокове, резултатът за Bitcoin Cash може да бъде повече от плачевен.

Според статистиката, за половин ден са открити само 8 блока. Това число може да се счита за ненормално. Това води до факта, че почти е невъзможно да се плати с новата валута. В края на краищата, транзакцията ще продължи много дълго. Макар, че за самата монета се е предвиждало, че плащанията и преводите ще се извършват много по-бързо отколкото при обичайния Биткойн.

Кой е основният майнер на BCH в момента?

Изхождайки от официалните сведения на Bitcoin.com, с добива на новата валута много усилено се занимава MC Pool, който се намира в Хонг Конг. Според участниците в пула, те се занимават с това не за печалби, а за развлечение. Фактическата локация на пула се намира на територията на хостел, носещ името Kwong Wah Mansion. В непосредствена близост до тази сграда има търговски и развлекателен център, така че представителите на хонконгския пул произвеждат Bitcoin Cash и за рекламни цели.

В същото време, с намаляването на сложността на мрежата, собственикът MC Pool заяви, че добивът на BCH не е изгоден. Той също отбелязва, че подобна ситуация е характерна и за много ауткоини, които сега са на пика на тяхната популярност. Следователно, въпреки ниската сложност на мрежата за добив на новата криптовалута, тя успоредно ще се развива бавно, натрупвайки собствено тегло и цена на криптопазара.

Какви са перспективите за развитие на Bitcoin Cash?

Опитните майнери и сътрудници на криптоборсите казват, че класическият Биткойн ще продължи да расте със значително темпо, а новата валута в никакъв случай няма да задмине към този момент “големия брат”. Ето защо, BTC още дълго време ще бъде по-атрактивната криптовалута от гледна точка на инвестиция, отколкото BH.

Въпреки това, в случай на засилено внимание от страна на повече майнери и криптоборси, може спокойно да твърдим за ускоряване на скоростта на развитие на новата криптовалута и нейното покачване в цената. Най-големият принос за развитието на Bitcoin Cash ще бъде направен от майнерите, тъй като те имат по-голямо влияние върху монетата.

Не бива да забравяме и трейдърите, които търгуват с монети. Днес някои собственици на обичайната валута са заети да купуват BCH, за да получат своя дял от печалбата в бъдеще, която със сигурност ще бъде добра, когато стойността на монетата се покачи. Тези потребители могат да дадат значителен тласък на развитието на новата валута.

Ако погледнем статистическите данни, то новата криптовалута набира обороти. В самото начало на разделянето (1 август 2017 г.), на Bitcoin Cash са се доверили само 3% от потребителите, а в момента броят на участниците на пазара в подкрепа на валутата се е увеличил до 10%. Цифрите говорят сами за себе си, монетата се развива и набира обороти.

Тенденции за промени в стойността

Един от показателите за перспективите на новата валута е стойността на капитализацията и тренда в цената на търговете. Криптовалутата Bitcoin Cash показа следните стойности за пазарна капитализация:

от момента на началото на “жизнения си път” в света на криптовете (04.08.17) – $ 4743063254;
към момента на писането на статията (28.08.17) – $ 9911539264.

Ако проследим тренда на промените в стойността, можем да кажем следното: монетата навлезе на пазара и започна със стойност от 421.1 $, а през първия месец от съществуването си няма стабилност, а курсовите скокове са доста резки. Подобна ситуация обърква борсите за по-нататъшното популяризиране на валутата.

Обобщение

В заключение, може да се твърди, че Bitcoin Cash еднозначно има всички перспективи за съществуване и развитие. За пълноценното привличане на потребителите обаче е необходимо основно да се реши първоначалният конфликт, поради който се получи и разделението на Биткойна.

В същото време броят на майнерите трябва да се увеличи няколко пъти, за да се увеличи и сложността за намиране на 1 блок. Това ще окаже положително въздействие върху цената и скоростта на транзакциите. А с оглед на факта, че на ръка се съхранява доста голям брой монети, можем да кажем, че прилично количество пазарни играчи вярват в бързия му подем. Същевременно, потребителите не искат отново да рискуват толкова много капитал, който се е появил в баланса им.

В резултат на това може да се каже, че Bitcoin Cash – това е монета, чиито характеристики напълно отговарят на съвременните изисквания в света на криптовалутата. Той е обезпечен с висока скорост на транзакциите и надеждна защита, така че трябва да стане на едно ниво с класическия Биткойн след време. Никой обаче не може да предвиди колко време ще отнеме това.