dashКажете, при споменаването на криптовалути, не изниква ли в мисълта Ви горска поляна, осеяна с гъби? Много от тях са толкова различни, но в същото време те имат толкова много общо. И не успявате да ги разгледате всички, защото вече са се появили нови.

Вече виждаме, как мнозина с учудване или дори с възмущение вдигат пръста си високо – що за глупост? Какво представляват тук гъбите? Къде са гъбите, а къде са цифровите пари?! И ще бъдат прави. Отчасти, асоциацията разбира се е спорна, но включете въображението си и помислете. И ще видите, че не е толкова еднозначно и тези две събития имат нещо общо.

И тези и много други, и тези и други се появяват с невероятна бързина. И в двата случая, явлението по същество е като едно, но разновидностите са на масата (гъбите в този смисъл са все още повече, но криптографските пари се множат толкова бързо, че може и да ги настигнат) и накрая, повечето хора не им е много ясен механизмът на появата на гъбите, които са криптовалутите.

Разбира се, това е шега, но както във всяка шега, така и в тази също се крие част от истината. И ето Ви доказателство. Отново ще говорим за поредната криптовалута, коя поред, дори е трудно да се каже. И така, запознайте се с Dash.

От историята за създаването на Dash

Тази криптовалута, която се нарича Даш стартира още в началото на 2014 година. Вярно е, че по това време тя е била наречена Xcoin, въпреки че веднага бе преименувана в Darkcoin и живя с това име повече от година, спечелвайки първа популярност сред потребителите.

Не може да се каже, че с първите стъпки всичко е минало гладко. Факт е, че с разработката (писането на кода) на тази цифрова единица се заема един човек, чието име е Евън Дъфилд. Но по-късно е бил създаден настоящия професионален екип и работата е тръгнала по-гладко. Повишено е нивото на анонимност (DarkSend), оптимизирано е функционирането на Мастернод и т.н. После, валутата е преминала през проверката за сигурност, която се провежда от признати авторитети в тази област и най-накрая е била пусната да работи с мигновени транзакции.

След ребрандинга, извършен в началото на пролетта на 2015 година, валутата започва да се нарича DASH. Тук авторите малко са си поиграли с други думи, вмъквайки в заглавието два смисъла – единият намеква за бързото движение на валутата на пазара (dash – пробив), а втората говори за същността на това явление (digital cash – цифрови пари). При това, “по пътя” е загубена познатата на всички част от имената на повечето криптовалути – coin. Това също отличавало Dash от няколкото подобни на нея и я дистанцирало от Bitcoin, чиято конкуренция се превърна в основна цел на екипа.

В проекта много внимание се отделя на децентрализацията както при управлението, така и при финансирането. Собствениците на Мастернод единодушно гласували за точно такава децентрализирана система, като основа за дългосрочно развитие и насърчаване на криптовалутите. Между другото, те са успели да гласуват благодарение на вече вградената в системата интересна функция за децентрализирано гласуване.

Малко цифри

Ако говорим за общия размер на пуснатите от тези дигитални пари, то той на теория може да начислява повече от 22 милиона Даш. Обаче, в действителност достъпните Даш са значително по-малко. В края на лятото на 2015 година, от тях са били пуснати вече над пет и половина милиона, а капитализацията им достига повече от 20 милиона северноамерикански долара. Цената на една монета е около 3 долара.

Всеки ден в специализираните борси се извършват за 50 000 долара сделки по тази криптовалута. Ежегодното съкращение на емисиите на новите DASH е на ниво от 7%. Това позволява тя да се разпредели по-равномерно, отколкото Биткойна или LTC. А генерирането на Dash блок отнема толкова време, колкото за генерирането на Litecoin и няколко пъти по-малко от BTC (времето за генериране е около две минути и половина).

Делението на тази криптовалута е аналогично на делението на Биткойна (на 100 000 000). Тези частици са многото привърженици на Dash, наричани дафи (от фамилията Duffield). Всичко що се отнася до паричните въпроси (начисляване на комисионна и нейното разпределение между майнерите) се случва на практика подобно по схемата на Bitcoin.

В какво се състоят основните особености на Dash?

Ако повечето изглеждат малко безлико и не се различават особено от своите “прародители” на Bitcoin (освен, че името е друго, картината е константна), Dash на този фон изглежда много изгодно, благодарение на наличието на оригинална функционалност.

И първото нещо, което я прави да не прилича на биткоина, това е разпределената мрежа, изградена по съвсем други принципи. Тук тя е двустепенна, за разлика от едноранговите, на базата на консенсус във възлите с равни права, като при Биткойните. В резултат на това, операциите се вписват в блокчейн.

Супервъзлите образуват най-високото ниво, работата на протокола значително се ускорява, но от това страда безопасността, която обаче е незначителна. Транзакциите получават одобрение от мастернод и попадат в разпределения регистър чрез майнинг.

Системата, използвана в Даш, може в бъдеще да послужи и за решаване на много технологични задачи.

Ние сме писали за системата за гласуване, която се въвежда в този проект. За света на цифровите пари, това е нещо ново. Чрез тази функция, мастернодите ще могат да извършват тайно гласуване по актуални въпроси. Обикновените участниците в проекта, няма да могат да гласуват, но могат да предлагат своите предложения за разглеждане, подобряване и развитие на DASH. Точно подобни гласувания ще определят и по-нататъшния път за развитие на криптовалутите.

Като цяло, има всички основания да вярваме, че създаваната DASH платформа ще бъде една от най-удобните и ефективни площи за създаването и внедряването на нови технологии в областта на цифровите пари.

По-подробно, особеностите на тази криптовалута ще ги разгледаме по-късно, а сега ще се ограничим до този кратък списък.

Виртуално хранилище за парите Dash

Както вероятно вече сте се досетили, става дума за електронния портфейл, който трябва да получите.

За изтегляне на съответната програма, трябва да отидете на официалния сайт на компанията. При зареждане пред вас ще се появи приятна анимация, напомняща на клиент на биткойна. Тук има няколко нужни и добре забележими бутона (“автосмесване”, “нулиране” и т.н.), а също така са налице и функции, свързани с DarkSend технологиите.

След като сте изтеглили портфейла, трябва да изчакате, докато премине синхронизацията. Но това принудително чакане напълно ще се отплати с бързина и анонимност на системата, която превъзхожда по тези показатели Bitcoin. Вярно е, че не може да се говори за пълна анонимност, но по принцип и не си струва да я търсите в криптографията. Въпреки това, нивото е достатъчно, за да могат потребителите да не се тревожат за своята конфиденциалност.

Как да получите Dash?

За тези, които желаят да заработват DASH монети, подробно ще напишем алгоритъма за придобиването им.

Ако не разполагате с Биткоини, то трябва да ги получите. За целта може да надникнете в специалните обменници, работещи с цифрови пари, а можете да се възползвате и от Уебмъни.

В същото време е желателно да имате вече регистриран Dash портфейл, и да сте определили сайта, от който ще извършвате сделки за покупка на DASH. След като биткоините бъдат начислени във вашия борсов акаунт, можете да отворите сделка.

В сметката Ви в борсата, Dash ще бъдат изплатени веднага след потвърждаване на сделката. По-нататък вие можете да правите с тях каквото искате, макар че не е нужно да оставяте спечеленото в сметката си в борсата. По-безопасно е да ги поставите в личния си портфейл.

Ще разберете, че процедурата не е сложна. Препоръчваме да свържете авторизацията на транзакциите чрез SMS, за да получавате потвърждение за преводите на мобилния си телефон. Въпреки, че това не е необходимо, потвърждение все пак ще получавате, но на електронната поща. Прехвърлянето на средства отнема 20 минути след получаването им.

Може да добивате монети и чрез майнинг. Трябва да използвате видео-карта или централния процесор на вашия компютър. Най-добър резултат се получава при първия случай с графична карта. Майнингът с прилагането на графичния процесор е по-икономичен по отношение на разхода на електроенергия.

Какво е това мастерноди

С този термин се обозначават основните възли на мрежата. Именно те гарантират нейната стабилност и сигурност. Освен това, на тях се основава и функционалността на услугата. Пример за това може да послужи гарантираните от мастернодите транзакции, които още преди попадането в блоковете изпращат InstantX. Тук в мастернодите има и още една интересна функция, която се състои в намеса в операциите на други участници, създавайки основа за работата на DarkSend.

Тези, които управляват мастернодите се ползват с определени предимства. Половината от всички премиални възнаграждения за генериране на нови Dash идват точно от тях. Това разпределение започна с версия 0.12 и се превърна в постоянно.
10% от емисиите на DASH са предназначени за развитие на проекта. Т.е. общо количество на монетите е по-малко от тези 10%. С други думи, кампанията се финансира от мастернодиге и майнерите. В случай на приемане на една или друга идея за подобряване на мрежата чрез тайно гласуване, ще бъде генериран суперблок и извършено финансиране. Ако не предлага нищо, то производството на нови монети се състои точно в тези 10% и се намалява.

В случай на възникване на желание за създаване на нов мастернод, в качеството на своеобразна гаранция е необходимо да се държи в сметката 1000 Dash. Разбира се, собственикът винаги може да загуби тази хилядарка, но след това мастернода ще се изключи.

Не спорим, че размерът на сумата е висок, но това е необходима мярка, насочена към защитата на системата от атаки и от недоброжелателите, в които може да се появи желанието да поемат контрола, ако не на цялата мрежа, то на значително количество монети, а заедно с това и на системата за гласуване. Ако някой се опита да вземе значителна част от монетите, то това неизбежно ще доведе до бързото увеличаване на тяхната стойност.

Системата не предпазва от появата на мастернод, но не позволява на отделните играчи да вземат мрежата под своя контрол и да оказват влияние върху нейното функциониране.

Броят на мастернодите зависи от количеството добити монети и се ограничава само до тях. В момента извлечените Dash от обръщение са около 40%. Това се дължи на необходимостта от запазването им за работа на супервъзлите, което се отразява положително върху цената на DASH, тъй като създават недостиг на монети и естествено допринасят за тяхната по-висока цена. Но има и друга страна на монетата. Авторите на идеите са станали заложници. Защото, ако се промени величината на залога, без значение дали ще стане повече или по-малко, то на пазара ще се влее цифров паричен поток и ще се наблюдава падение на курса.

InstantX – технология за мигновено плащане

Тази технология е вградена в системата с версия 0.11.1. Нейната същност се състои в провеждането на мигновени плащания, което се потвърждава от десетки произволни мастерноди, а не по обичайния начин. Потвърждението идва почти незабавно. Но то не може да се счита за гаранция за извършване на транзакцията. По-късно, операциите се записват в блокове и следват вече традиционните, като при Биткоина, доказателства за тяхното провеждане. С други думи, този механизъм – това е нещо като доверително плащане, където участват случайни посредници, напълно произволно “определени” от системата.

Механизмът DarkSend

Ако биткоина напълно легално овладее пространствата на страната Ви, то с DASH можете да работите съвсем спокойно. Те се отличават един от друг в защитата на конфиденциалността, прибягвайки до някои допълнителни предпазни средства, а в Даш от “рождения си ден” има вграден механизъм (DarkSend), който позволява (ако се появи изведнъж такова желание), разбъркване на монетите и постигане по този начин на възможно най-голяма анонимност.

Но първоначално тази функция не е активирана и в края на краищата използването й е платено. При включване на DarkSend съществува възможност за задаване на броя на смесванията (от 2 до 8) и това, колко монети ще вземат участие в този процес. Включването на функцията може да се извърши чрез натискане на бутона “Начало на автосмесването”. Началото на процеса се предшества от разбиване на вашите спестявания в номинали и вече в този вид, идентичните “купюри” независимо един от друг се подлагат на процедурата. За изпълнението на анонимно плащане потребителя не трябва да чака появата на партньори за общи транзакции, а всичко се извършва независимо и моментално.

Популярност и перспективи

Ако DASH се сравни с другите алткоини, то той на този фон изглежда обещаващо. Разбира се, това е заслуга на професионалният екип, състоящ се от компетентни програмисти, които са успели да съчетаят в своя проект най-доброто от Bitcoin и неговите вече съществуващи копия, както и собствени оригинални идеи. И високата оценка на общността не закъсня.

През първата година и половина от съществуването си, Dash успя да влезе в челната десетка на класацията на криптовалутите и продължава своето триумфално шествие. Цената на монетите от февруари 2017 година е повече от 23 долара, а пазарната капитализация достигна 166 милиона долара. Положително влияние върху засилването на позицията на тази цифрова валута имат различни фактори, но основният сред тях е наскоро пуснатия Sentinel.

Според директора на проекта, до края на годината се очаква още един дебют – на Evolution. Ръководството счита, че криптовалутата Dash стои в началото на големия си път. Екосистемата, която се финансира за сметка на нарастване на курса, се развива и занапред предстои активното разработване на услуги в мрежата. За това има всички предпоставки.

С тази цифрова валута е приковано вниманието на целия пазар, тъй като тя за пръв път се опитва да намери решение на натрупалите се проблеми в криптографските валути, сред които е финансирането и управлението, както и конфиденциалността и много други.

Изводи

От всичко, което бе казано по-горе, си струва да кажем дали Dash е достатъчно привлекателен обект за инвестиции. Освен това, той може да се разглежда като инструмент за дългосрочно инвестиране (спомнете си показателите на криптовалутите за 2015 година, изброени в началото на тази статия и ги сравнете с данните за 2017 г.).

Особено атрактивно в проекта е високото ниво на конфиденциалност и високата скорост на осъществяване на транзакциите.

Експертите са на мнение, че Даш не е нищо друго, освен бъдещето на световната парична система. Звучи малко високомерно, но в края на краищата важни са не думите, а същността. А тя е, че такива отзиви отдавна не са заслужени от нито една криптовалута, което също е много показателен факт.

Затова Ви съветваме да погледнете към Даш и да не го оставяте без внимание за да не изпуснете своя шанс.