Bitcoin Mixer

НачалоБиткойнBitcoin Mixer

bitcoin mixerВсички вие още мислите, че биткоина е безопасен и конфиденциален?

Създателите на биткоина са скрили от нас, че всъщност анонимността на системата им мирише. Дори може да се нарече чиста измама, но кой днес ще се занимава с формулировки? Сатоши Накамото отдавна е изчезнал с два милиона биткоина и следите му отдавна са изчезнали, а той ни остави псевдоанонимност и илюзията за лична безопасност. В действителност имаме платежна система, в която като на длан се вижда не само съдържанието на портфейлите ни, но и историята на всички операции.

Дори ако не правите нищо незаконно, все пак си струва да помислите за анонимността на разплащанията. Всеки от нас иска да бъде в безопасност, но възможно ли е да се чувствате комфортно, ако всеки човек, който поне с начални познания разбира работата на блокчейна, може да изчисли вашите транзакции и да научи къде превеждате парите си и за какво плащате? Ще си замълчим за това, че федералните служби могат да ни контролират по пълна програма – оказва се, че дори разчетите на реалните пари са по-поверителни, от обещанията за анонимност на биткоина.

Псевдоанонимност: как е възможно това?

Няма да съдим създателите на великата криптовалута, защото в края на краищата има известна анонимност все пак. Но тя започва и завършва с това, че системата не изисква никакви ваши данни и по никакъв начин въпросът не се урежда с това къде са отишли парите и защо. Всъщност, може би разработчиците просто не са взели под внимание фактът, че основният проблем на поверителността на биткоина се крие в същността му.

От гледна точка на техниката, блокчейн може да се нарече някаква база данни. Това е верига от информационни блокове, където в ролята на информация действат биткоините и транзакциите с тях. Така че, тази верига е напълно отворена и всеки, който желае може да види къде и какво отива. Разбира се, имена и адреси в блокчейн няма да видите, но лесно можете да проследите колко биткоина и къде са били изпратени, а дори и да разберете количеството им в един или друг портфейл.

Положителното в случая е, че някой ще знае за операциите и моите биткоин-адреси, но няма да получи никакви лични данни! А това не е въображаема сигурност. Данните за вас е невъзможно да се научат, докато не се издадете: изтеглянето на пари от картата и плащането на стоки с доставка деанонимизира вашата персона. Доказателство за това е големият брой гръмки дела, които бяха предизвикани в последно време срещу различни криминални елементи, приемащи плащания в биткоини.

И какво ако много скоро някой покаже нашите и вашите операции? Но изход има и за това продължете да четете по-нататък.

Какво е биткоин-миксер?

И ето че в страх за своята анонимност започваме да си спомняме, не са ли се появили някъде вашите данни? Това напълно би могло да се случи – по-рано за псевдоанонимността на биткоина се говореше малко, а дори днес тази подробност я знаят малцина. Въпреки това, потребителското съзнание започва да се пробужда и на фона на вълната от интерес към конфиденциалността на транзакциите, на арената излязоха биткоин-миксерите.

По своята същност, биткоин миксерите – това са услуги, които смесват биткоините на своите потребители. Всичко, което е необходимо да направите е да се регистрирате на страницата на миксера и да изпратите биткоините на указания адрес, да изчакате определен период от време и да получите биткоините с приспадане на съответната комисионна.

По този начин, проследяването на веригата на транзакциите в блокчейна се прекъсва и Вие получавате “чисти биткоини”. И всичко би било прекрасно, но има няколко нюанса, за които трябва да бъдете готови:

Съществува риск от измами от страна на обслужването. Грубо казано, Вие изпращате парите си непонятно на кого и не е ясно дали този някой ще Ви ги върне. Всички знаем, че това е измама и колко лесно едни пари на един потребител в мрежата могат да престанат да му принадлежат. Отново, не забравяйте, че имаме работа с децентрализиран биткоин, в който не може да се отмени сделка или да напишете на отдела за поддръжка гневно писмо и да получите парите си обратно.

Съществува също риск от предаване на данните на трети страни. Чисто хипотетично, биткоин-миксерите могат да се слеят с регистрите на тайните служби, ако им бъде оказано натиск. Разбира се, ако имате два биткоина и няколко сатоши, от вас едва ли ще се интересуват федералните, но ако имате големи оборотни суми, то те могат да предизвикат подозрения.

Работният механизмът на миксера все още не е разбрана докрай. На първо място, не е фактът, че услугата внимателно “смесва” биткоините, поради което теоритично всичко може да се изчисли. И второ, откъде знаем, че към нас в портфейла ще пристигнат “чисти” биткоини? Възможно ли е спечелените от нас средства да са много по-добри и по-чисти от парите на някой дилъри на наркотици, оръжие и порнография? Риторичен въпрос.

Популярни услуги-миксери

Ако гореописаните нюансите по никакъв начин не са Ви разстроили и сте уверени, че просто Ви е необходим миксер за смесване на биткоини, то можете да изберете подходящия от следния списък.

CryptoMixer

Този млад биткоин миксер се появи наскоро, но има положителни отзиви и голям резерв – над 2 000 BTC. Услугата все още е далеч до гигантите от тази сфера, но като цяло се вижда развитие, а създателите на площта се срещат с потребителите си:

  • клиентът на системата може сам да зададе сумата за разпределение и времето за осъществяване на превода, което се считат за оптимално относно анонимността;
  • разполага с API;
  • биткоин миксера е достъпен както за PC, така и за телефон;
  • присъства и партньорска програма.

За своите услуги, CryptoMixer взима от 0,5% + 0.0005 BTC, а повече подробности за всички такси са достъпни на сайта – като цяло, колкото по-голяма е сумата, толкова по-малък е процента.

Coinmixer

Още един популярен биткоин миксер, който се грижи за своите услуги и взима комисионна от 1 до 3% + 0,001 BTC. В сравнение с предишните варианти, сумите за миксиране в тази услуга са строго регламентирани: едно размесване на повече от 20 BTC няма да работи. Така че ако искате да “размешате” повече биткоини, то тогава ще трябва да направите една и съща заявка няколко пъти.

Като цяло, Coinmixer услугата е удобна за използване и е с добра репутация. Тя не предлага нищо свръхестествено и всъщност е същата, като другите такива площи, но съдейки по седмичната статистика на сайта, много потребители предпочитат този миксер.

Алтернативни методи за анонимизации

Идеята да се “объркат следите” възникна и в разработчиците на криптовалути, което в края на краищата е страхотна възможност да изплюете биткоина в лицето и да се опитате да ги изпреварите с десетмилонни стъпки. Затова е логично, че цифровите пари, които са готови да защитават данните на своите потребители, стават все повече и повече.

И ако монетите Dash и Monero само “объркват” веригата на операциите и в специални случаи е възможна деанонимизация, то за това неотдавна бе създадена криптовалутата Zcash – първата изцяло анонимна монета. В базата данни на транзакциите, тази система не показва абсолютно нищо за операцията – просто се констатира, че тя е налична.

Как да запазим анонимността?

Ако зловещо са Ви стреснали ужасните истории за федералните, то вие в ужас мислите, че за вашите данни може да се знае абсолютно всичко? Не си струва да се страхувате – трябва да се действа! Предлагаме Ви малък списък от препоръки, какво да правите, за да не допуснете намеса на трети лица в личното Ви финансово пространство.

  • използвайте няколко миксера (не по-малко от два) – ако някой от услугите Ви компрометира, то веригата на транзакциите няма да бъде осъществена;
  • при всички транзакции използвайте Tor, в това число и при работа с миксери – всички те имат огледала в така наречената onion зона. При това е желателно да изключите JavaScript;
  • ако за използването на миксера е нужно.да се регистрирате, то всеки път започвайте с нов акаунт.
  • всички транзакции лесно се свързват помежду си, но ако искате анонимност – не плащайте през цялото време с един и същи портфейл.

И, разбира се, използвайте услугите само на доказани биткоин-миксери, внимателно проверявайте на кого изпращате пари – лично подобни услуги се използват от цели тълпи измамници.

P. S. Статията е създадена за честните и спазващи закона граждани, които имат естествено желание да защитят своите пари от чужди посегателства. Наркобароните, терористите и другите нарушители, които се опитват да използват биткоин-миксерите, ще продължат да бъдат откривани и наказвани 🙂