Етериум

НачалоЕтериум

ethereum

През последните години, интернет индустрията не спира да ни изненадва с нови решения, едно от които е платформата Ethereum.

Кратката версия на описанието на Ethereum:

Създаден е през 2013 г. от руския програмист Виталик Бутерин.

През 2014 г. бива обявен официално. В същата година бива публикуван и „Ethereum Yellow Paper“ от Gavin Andresen, който ще служи като техническа спецификация за „Етериум Виртуална Машина (ЕВМ)“. Следвайки тези спецификации, Етериум бива реализиран на седем езика за програмиране (C++, Go, Python, Java, JavaScript, Haskell, Rust). Официалният старт на главната мрежа е на 30 юли 2015 г.

В тази статия ще разгледаме допълнително следните въпроси:

 • Какво представлява криптовалутата Ethereum?
 • На какво е равен един Ethereum?
 • Каква е разликата между Ethereum и Bitcoin?
 • И за какво ни е Етериум?

Етериум – какъв е този “звяр”

Ethereum (Етериум) представлява платформа, създадена за разработване на децентрализирани приложения, които са базирани на блокчейн, използвайки “умни договори”. По своята структура, Етериум – това е единна децентрализирана виртуална машина, която има собствена валута на изчисления – Ethereum (ETH).  Трябва да се отбележи, че курсът на ETH доста бързо расте и привлича потребители от всички краища на света.

Много от потребителите наричат Ethereum технология от ново поколение. Голямо предимство е това, че ядрото на системата е написано на най-известните платформи за създаване на приложения, сред които са: Go, Haskell, C++, Python, JavaScript, node.js Java и поради това, тази система е подходяща за работа с абсолютно всички операционни системи, което значително разширява сферата й на използване.

Как се появи платформата Ethereum?

Сега вече знаете, какво е Ethereum (Етериум). Но как така е създадена тази платформа? За първи път за нея се заговори още през 2013 година, а първите разработчици са били двама програмисти: Кевин Ууд и Виталик Бутерин. Именно през 2013 година, светът видя White paper, създаден от един от разработчиците — Бутерин. По този начин, младият екип успява да събере екип от сътрудници, които са осъзнали какво е Етериум и значението на проекта и също са пожелали да участват в развитието на платформата. В началото на развитието на Ethereum, той шегувито е бил наричан: “Bitcoin 2.0” или “Новото поколение Bitcoin”. Но все пак те се различават, но с какво ще научим малко по-късно.

По време на развитието на проекта е имало крайно недостатъчно парични средства, така че през 2014 г. стартира кампания за набиране на парични средства в подкрепа на Ethereum. Първата реализация на акции дошла с неочакван успех – само за месец и половина са били събрани 31 591 Bitcoin. Този успех привлича вниманието на обществеността, виждаща в проекта идеалното решение за изучаване, както и за разработване на “умни договори” и ценни книжа. Официално, платформата Ethereum стартира на 30 юли 2015 година.

Каква е разликата между Ethereum и Bitcoin?

По своята структура, те са доста сходни, при това значително се различават в сферата на дейност. Основната идея на Bitcoin – изключване на централизираното управление на платежните системи. При Ethereum – това е обширна платформа с гъвкави настройки, която е идеалното решение за разработка на приложения с лична валута и децентрализирани услуги.

Каква е ползата от Ethereum? Всеки “умен договор” — това е програма с малки размери, която се състои от сложен алгоритъм или редове код, независимо от целите на потребителя. Разработчиците на Bitcoin се грижат за своята конфиденциалност, а Ethereum е открита за обществеността. С помощта на последната може да се правят всякакви преводи, при което тази възможност е значително по-широка и е подпомогната от смарт-договорите. В това време се запазва анонимността в мрежата по време на извършване на преводи на парични средства. За начало на работата трябва да разберете как работи Етериум и какво е “умен договор”.

Какво е Smart Contract (умен договор)?

Това с най-прости думи означава възможността фрагменти от код да се изпълняват на блокчейна в някакви определени рамки. За всяка операция на запис се начислява такса, докато операциите по четене на данни са безплатни.

Най-популярните видове преводи в Ethereum мрежата:

 • P2P онлайн-казино и други хазартни игри;
 • транзакции с мултиподписи;
 • създаване на лична валута;
 • спестовни сметки.

Разработката на сценарии в Ethereum позволява да се изключат абсолютно всякакви ограничения.

Как да печелим от Ethereum?

Сега вече знаете, какво е криптовалутата Етериум. Сега възниква не по-малко разумния въпрос: как да печелите от Етериум? Да, като Bitcoin майнерите, Етерите когато е необходимо трябва да имат достатъчно мощни компютри. Но ако нямате желание за добив, то тогава можете да използвате следните начини:

 • Ethereum Кранове. В този случай същността на крановете е абсолютно сходна с тази при Bitcoin – трябва да въведете адреса на собствения “етер” в портфейла си, да въведете капча и да получите дребна част от валутата. Това е доста монотонна дейност и не може да очаквате висока печалба, като този вариант е достъпен за всеки.
 • Покупка/продажба на ETH. Голяма част от потребителите извършват търговия с Етериум на борсата на криптовалути, т. к. той доста често си променя цената в широк диапазон, което позволява да се търгува (закупува се на една цена и се продава на най-високата цена в кратък период от време).
 • Облачен майнинг (Cloud Mining) на Ethereum. Достатъчно е да наемете майнингова мощност от собствениците: купувате хашрейт и процеса на майнинга започва. Напълно автоматичен начин за печелене, при което контрол абсолютно не е необходим, а е нужно само да отидете и да реализирате печалби. За подобен метод дълго време се заплаща, но отчитайки скоковете в курса, след няколко години може да се получи доста голяма сума пари.

Сега вече знаете, какво е Ethereum и какво е това етер (ETH). Коя криптовалута ще предпочетете – това е личен въпрос. Но с пълна увереност може да се каже, че Ethereum – това е истински божи дар за всеки, който иска да сключва сделки за равноправен “умен” договор с помощта на собствената си криптовалута наречена етер.