ardor coinДнес никой не може да каже, че няма търсене на криптовалутния пазар. Него го има и нивото му непрекъснато расте. Особено, този процес се активизира, след като потребителите постепенно осъзнаха, че цифровите валути са не просто едни от многочислените способи за печелене на пари или не съвсем обичайните платежни средства. На първо място, това са перспективните платформи за уникални разработки и в това се изразява тяхната основна ценност.

Но поради все още слабото разпространение и популярност на криптите сред широките маси, нейното търсене не е толкова голямо, защото в “дейността” влязоха многобройните в тази област разработки. Естествено, това създава ожесточена конкуренция на пазара и победителите ще бъдат най-технологичните и в същото време достъпни проекти.

От тези съображения, екипът на NXT (Nextcoin) започна да работи по създаването на лесна за употреба и максимално защитена от рискове платформа за перспективни технологични решения. В резултат на това се появи криптовалутата Ardor (ARDR), с която искаме да Ви запознаем.

Ardor – ново поколение и нови възможности

Както споменахме по-горе, новата цифрова разработка Ардор е базирана на платформата NXT, така че тяхното сходство е естествено и не възникват въпроси. Подобно на Nextcoin системата, новата платформа използва PоS модел, което означава, че всички монети се емитират на старта (без възможност за последващи емисии) и сложността на генериращите блокове се преизчислява с всяко ново звено от блокчейн веригата.

Въпреки това, в много общи черти, Ardor може да се “похвали” с иновативна структура, която включва в себе си множество потребителски блокчейни, базирани на главната Blockchain система. Блокчейн-“дъщерята”, или както ги наричат ​”дъщерни”, представляват вторични вериги и транзакциите, които се осъществяват чрез тези вериги попадат в основната и остават в нея само през нощта (24 часа), след което “отсядат” в архивния възел. По този начин, те не претоварват основния Blockchain и не пречат на мащабируемостта на Ардор.

С други думи, основната задача на блокчейна Ardor е безопасност в мрежата и той не е претоварен с функции, поради което мрежата е “лека” и бърза. Но функционалността на дъщерните вериги е доста широка, има всичко необходимо за ефективната работа (криптообмен, система за гласуване, монетна система и т.н.). В системата се предполага, че дъщерните вериги могат да взаимодействат помежду си.

Първата дъщерна верига е наречена Ignis и нейните токени имат едно и също име, а за участниците й ще бъдат достъпни всички функции на Нексткойна, разбира се в по-усъвършенстван вид.

Платформата, която разглеждаме днес далеч не е единствена в BааS нишата (Blockchain-as-a-Service, блокчейн-като-услуга), и тези проекти предстои да отстояват мястото си в тази ниша, което далеч не е просто. Авторите на идеята обаче се надяват, че потребителите ще отдадат предпочитание именно на тяхното “дете”, благодарение на неговото изящество и простота.

В какво се състои привлекателността на “умните” договори Nextcoin?

Работата над интелектуалните шаблони за “умни” договори в Нексткоин се провеждаше дълго време, докато екипът не успя да обяви създаването на пълен комплект от такива шаблони, подходящи за употреба както от хора, така и от цели организации и предприятия. Ако вярваме на авторите, то те предлагат по-безопасна алтернатива на ETHereum договорите.
Основната цел на разработката е създаването на евтини шаблони, максимално защитени от влиянието на човешкия фактор, за разлика от Етериум.

Един от лидерите по проекта NXT е Мичъл Кико.Той сравни шаблоните си с конструктора Лего, а шаблоните на Етера с глина. В този смисъл, че в ЕТН всички части на договора са създадени от нула и едва след това се е стигнало до реализация, т.е. недостатъците и недоработките се разкриват вече в процеса на работа по договора.

В Нексткойн подходът е друг. Имаме вече готови “кубчета” за строителството на договора, те са тествани и не носят никаква опасност. Остава само да ги съберем правилно за достижение на поставените цели.

Такива конкретни, проверени и безопасни смарт-транзакции ще бъдат търсени сред представителите на бизнеса в различните области. В развитието на тази тема е бил споменат и реализиран проектът Ardor.

Разпространение на токените ARDR

Монетите в мрежата Ардор бяха емитирани точно толкова, колкото са и монетите NXT. Но те се разпространяват по различен начин. Никой не води до ICO. Те просто бяха раздадени на потребителите, които са имали баланс с Нексткоини, пропорционално усреднен с количеството на последните.

Отчасти, по същия начин би трябвало да се разпространяват и токените от първата дъщерна верига IGNIS. Разбира се, всички монети няма да бъдат раздадени, а ще бъдат ограничени до половината. И съотношението е друго – за 2 монети NXT, участниците ще получат по 1 IGNIS. Останалите пари ще бъдат предоставени на ICO. По този начин, авторите искат да “убият два заека” – да получат пари за по-нататъшното развитие на проекта и да увеличат аудиторията на платформата с нови участници.

Валутата на дъщерните вериги може да бъде обменяна помежду си чрез вградената крипто-борса, а фиксацията на транзакциите ще се провежда в блокчейн веригата, чиято монета е била предмет на обмена. Ако в обменната операция участва ARDR, то тези транзакции ще бъдат фиксирани в родителската верига, тъй като поради влиянието на форджинг те не могат да бъдат отрязани.

Преимущества на Ардор

Ако внимателно анализирате новата разработка на екипите на NXT, няма как да пропуснете няколко значителни предимства:

 1. Транзакциите в мрежата се обработват много бързо, отнемайки не повече от 60 секунди (често и по-малко).
 2. Няма зависимост между количествата дъщерни вериги и размера на блокчейна.
 3. Висока степен на безопасност, благодарение на професионалния подход към решаването на този проблем от компетентните специалисти на Jelurida, които са положили труд за разработката на Nextcoin.
 4. В технологията Нексткойн са внесени значителни подобрения, които при генериране на дъщерна верига, стават достъпни за създаване на независими проекти за работа на обществени и частни компании и за развитие на бизнеса в различните сектори.
 5. Всяка дъщерна верига Ardor има свой “роден” токен, който се използва и за извършване на транзакции. Участниците в тези вериги не е обезателно да имат в баланса си монети на родителската верига ARDR.
 6. Сбора на комисионните за транзакциите също се извършва и в токените на веригата, където е създадена сметката.
 7. Невъзможно е да не се споменат и достъпните настройки. Въпреки, че всичко се случва в ръчен режим, не трябва да имате никакви затруднения.
 8. Съхранението и търговията с активи на Ardor е възможно за потребителите на всяка от “дъщерните” вериги.

Няколко от етапите на реализацията на проекта Ardor

Едва ли някой очаква, че проект, подобен на този, който разглеждаме, може да бъде напълно реализиран. Към момента все още предстои много работа, която екипът от разработчици е разделил на 4 етапа.

На първия етап се планира създаването на система, състояща се от “родителски” блокчейн и неговото добро закодиране на “дъщерни вериги”. Всяка от тези дъщерни вериги ще има собствена вътрешна валута, а техните транзакции ще бъдат изпращани в основния блокчейн. Има възможност за изрязване на тези транзакции, но на първо място, докато техният брой не е твърде голям, просто няма нужда от подрязване, така че то не се и извършва, както и изчисляването и разпространението на изображения. Първият етап е частично реализиран.

Реализацията на снимки и подрязването ще се извърши на втория етап. Тестването на тази функционалност се очаква да започне към края на тази година, а през 2018 г. тя вече ще бъде пусната в експлоатация. Тогава ще се извърши намаляване на “дъщерните” транзакции. Възлите ще съхраняват само онези транзакции от дъщерните вериги, от които са заинтересовани техните собственици, а също архивните възли, в случай на необходимост ще възстановяват старите операции. Настройките на дъщерните вериги ще бъдат ръчни.

А третата фаза предполага пълна автоматизация на този процес. Всеки, който иска (и знае как), ще може напълно самостоятелно да създаде своя собствена дъщерна верига. На този етап ще бъдат определени нуждите на потребителите, употребяваните ресурси от дъщерните вериги и оптималните параметри. Изхождайки от всичко казано по-горе, авторите ще добавят недостигащите видове операции, които ще осигурят създаването и обслужването на веригите от самите потребители.

И накрая, при четвъртия и последен етап ще дойде времето за внедряване на съвременни решения, позволяващи количествено съкращение на блоковете и увеличаването на пропускателната способност на транзакциите. В основата ще бъде прогнозирано създаването на следващия блок и възможностите за изпращане на транзакциите директно към него. Част от споменатите по-горе подобрения имат смисъл само при търсенето на висока скорост за транзакциите. А за удовлетворяването на това търсене, веригата няма да бъде “раздута” и ще има известна гъвкавост.

Функции на дъщерните вериги

 1. На първо място, това е облачно съхранение на данните. То може да бъде както общодостъпно, така и частно, но най-важното е, че информацията се съхранява в блокчейна в пълна безопасност.
 2. Струва си да се спомене за контрола на сметките, който се изразява във възможността за ограничаване на достъпа до тях или забрана за извършване на транзакции, докато те не бъдат одобрени от няколко участника.
 3. Потребителите могат да създават настройваеми парични единици в допълнение към “родните” монети на веригата, а също и да обменят криптирани файлове и съобщения, без да използват централизирана система.
 4. В допълнение, в ръцете на участниците се повишава конфиденциалността. Те могат да постигнат желания ефект, обединявайки своите възможности с възможностите на други потребители, за които са предвидени определени механизми.
 5. Бих искал също да кажа за гласуването, което се извършва абсолютно анонимно и безопасно, благодарение на децентрализираното гласуване.

Заключение

Както вероятно сте забелязали, отново не става въпрос за обичайна криптовалута, а по скоро за съсредоточаване над технологиите и възможностите. Ardor – това е продукт, който ще намери своя потребител в лицето на различните организации и бизнеса, тъй като те отдавна се нуждаят от просто и достъпно решение, даващо възможност за използване на блокчейн-технологията дори и без наличието на задълбочени познания в тази област. И тук, въобще джакпота се състои в това, че няма нужда да се занимавате с писане на код, защото при липса на познания сте изправени пред значителни рискове. Просто вземете готовите шаблони и ги използвайте. Като цяло, именно точно това е нужно. Успех!