Monero

moneroРазличните цифрови валути се използват все повече — те не се нуждаят от банкови сметки, а преводите са подобни на паричните (извършва се незабавно и има висока степен на защита с двойно удостоверяване). След пускането и успеха на Биткойна, се появиха десетки видове електронни монети, но само единици от тях успяха да станат конкуренция на лидера в сегмента. Monero буквално взриви ТОП 10, давайки място само на 5 алтернативни валути, но каква е неговата тайна?

Уникалният електронен Монеро — как е създаден?

Монеро беше пуснат на 18 април 2014 г. и първоначално се наричаше BitMonero, свързвайки името му с Bit (като Bitcoin) и Monero (“монета” в есперанто).

За разлика от много мрежови валути, които представляват производни на Биткойна, тя се основава на протокола с принципа на заплитане blockchain (блокова верига). Този алгоритъм се нарича CryptoNote, а неговият модулен код е високо оценен от програмистите на Bitcoin в частност, Владимир Ван дер Ланъм.

След като беше атакуван след старта, Monero се възстановява от необичайната и нова хакерска атака.

2 години по-късно, във финансовите форуми се появиха дискусии на тема: “Защо Monero расте… Как да започнем да работим с портфейла на Монеро… Може ли Монеро да замени Биткойн… Къде е по-изгодно да се обменя… Как да инвестираме…”. Каква е причината за този интерес?

В началото на декември 2015 г., курсът на Монеро спрямо Биткойн е 0,00097. След 9 месеца през септември 2016 г., това съотношение се увеличи 27 пъти и се котира на 0,0265. Като се има предвид, че самият Биткойн нарасна през този период с почти 50% — от 430 за 1 единица до 610 долара, реалният растеж на Монеро възлизат на около 4000% за тримесечие!

В крайна сметка — за 2016 година, валутата Monero демонстрира безпрецедентен ръст на пазарната капитализация от малко повече от 5 милиона до почти 135 милиона долара.

Само три години от датата на пускане

Към момента, Монеро влиза в десетката на най-търгуваните крипто монети, заемайки 6 място по съвкупност на оценяваните фактори с пазарна капитализация от вече над 380 милиона долара. Този показател се изчислява като произведение на фактическия брой монети по курса на алтернативната валута.

Борсовото махало предоставено от криптовалутите – XMR. Най-актуалният курс на Монеро/Биткойн е 0,0156, а това е почти 50% корекция на двойката в средносрочен мащаб. Едновременно, самият Биткойн достигна през май 2017 г. нивото от 1720 долара за една единица и преизчисляването на курсовете ще покаже, че 1XMR струва около 16$, максималният курс спрямо Биткойна е 0,0265, а днес се оценява на близо 27$.

Причините за популярността на Monero

Три фактора за авторитета на новата валута:

1.Интеграция с даркнет AplhaBay — топ-уебмаркет и не само. Monero е включен също и в системите на:

 • AppStore – един от разделите с приложения за мобилни устройства в електронния магазин;
 • iTunes Store през есента на 2016 г. добави XMR в списъка на начините за преводи;
 • легитимността на тази валута е призната за глобален консорциум “Oasis”, управляващ стандартите за електронна търговия;
 • приемат се плащания от американската пощенска служба SIGAINT.

2. Нарастващото търсене на самостоятелни цифрови валути — самостоятелен фон и логично следствие.
3. Надеждно криптиране, осигуряващо висока степен на сигурност — във функционирането на Монеро се използва Proof-of-work алгоритъма, доказващ изпълнението на работата, и освен това:
директно самият алгоритъм за хеширане Cryptonight;
уникален протокол за създаване на еднократен адрес, скриващ цялата информация за собственика;
цифрови алгоритми за 100% защита на електронните монети от взлом.

За предимство може да се счита и новаторска система за кръгово подписване, служеща като миксер на публичните ключове и изключваща идентифицирането на всеки от участниците във веригата.

От 10-ти януари 2017 г., неприкосновеността на личния живот на сделките с Monero беше подсилена с помощта на опция, използваща алгоритъма за Bitcoin. Основният разработчик на системата за секретност на сделките е Г. Максуел.

Хардуърк се прилага към веригата и започва от блок №1220516. Алгоритъмът с кръгообразни подписи е изменен така, че да не показва броя на лицата, участващи в транзакцията с участниците извън системата.

Подобрената версия на кръговите подписи се нарича RingCT и допълнително тя позволява скриване на сумата, нейния произход и предназначение. RingCT транзакцията работи по подразбиране, но до септември 2017 година все още можеше да се правят преводи и без допълнителната защита.

Интересни факти за криптовалутата

 • Проектът Монеро се разработва без финансиране от група програмисти като хоби.
 • Шифровата основа се полага от математика Д. Бърнстейн (САЩ).
 • Kraken – голяма борсова площадка от Сан Франциско, в началото на 2017 г. стартира търговията с Monero с Биткоином, USD и EUR.
 • За пускане са предвидени неограничен брой монети. Първоначално емисията се състои от 18,400 милиона монети, което ще отнеме 8 години — до края на май 2022 г., След това системата ще поддържа само майнери — откриването на новия блок ще отнеме 120 секунди, а наградата ще възлиза на 0,6 Монеро.
 • Общо са открити около 14,4 милиона монети (на 10.05.17).
 • Шестото място в класацията от електронните пари Monero се заема по следните критерии:
  • ликвидност — 78%;
  • поддръжка в социалните мрежи 52%;
  • активност по подобряване на изходния код — 85%.

Лидерите по популярност сред цифровите монети са Биткойн и Етериум. Забележителното е, че Монеро малко отстъпва на следните валути — Пулсации, Лайткойн и Догекойн само по показателя за популярност в социалната среда и е напълно способна да влезе в челната тройка съвсем скоро.

Уязвимости на цифровата валута

Майнинга на Monero, с помощта на графичен процесор, е неефективен, тъй като за работа се изисква значителен обем от памет, приблизително 8 пъти повече от размера, необходим за операциите с Биткойн.
Няма 100% гаранция за анонимността на преводите с Monero. Хипотетично, нападателят, който успее да улови по-голямата част от мрежата, може да получи контрол над определени транзакции.

Как се добива Monero?

Алгоритъмът CryptoNight Monero е разработен да поддържа жизнеспособния добив чрез компютърния процесор, макар че в сегашния етап, майнингът с видео карта – единственият печеливш метод.
Специализирани хардуерни ASIC-средства за добив на Monero все още няма. Самият алгоритъм за майнинг активно използва AES или Rijndael — симетричен начин за блоково криптиране за микропроцесори.
Трябва да се избягват ресурси с агресивна реклама, ярко оформление и обещание за по-високо възнаграждение. Подобни “пулове” на 110% – това е хайп и няма връзка с цифровия добив.
За майнинга от официалния сайт трябва да изтеглите софтуер, който се състои от 2 файла — bitmonerod и simplewallet:

 • разархивирайте командата “извличане на всички” и запазете на твърдия диск;
 • стартирайте MoneroClient.Net.exe, като тук може да се появи системно предупреждение, което трябва да се игнорира;
 • ако достъпът до Мрежата се окаже блокиран, трябва да разрешите вариант Private networks — частна мрежа;
 • заедно с пуснатият клиент Монеро ще получите портфейл и демон (simplewallet и bimonerrod);
 • при щракване върху MoneroClient.Net.exe с десния бутон на мишката се извиква меню. Тук може да направите своите настройки.

Трябва редовно да архивирате и съхранявате документите, независимо от компютъра. Тази операция се извършва с командата Backup Manager на избрания файл, а също така в настройките на клиента има автоматичен режим за самосъхранение.

Създаване на виртуален портфейл

При стартирана програма ще се появи форма за създаване на портфейл. След въвеждане и потвърждение на паролата, новият портфейл се синхронизира с блокчейна. Той е подходящ не само за тази криптовалута, но и за тестване на програмата.
Повечето от възможностите са като на другите портфейли на криптосистемите, но има и разлики. Така например, при извършване на плащане, от баланса се взема голяма сума, след това тя се коригира до обичайните стойности.
Можете да пълните портфейла и чрез получаване на преводи от други лица, обмен или закупуване от борсата на криптовалути. Самият адрес на портфейла може да се предостави на всеки човек. В тайна обаче трябва да запазите паролата за влизане в системата.
Възстановяването на портфейла е възможно с помощта на специално създадена фраза от 24 английски думи, като тя също трябва да се съхранява и да се ползва в случай на нужда.

Алгоритъм за майнинг

С помощта на подсказките трябва да се коригира скоростта на майнинга и уиджетите в dashboard — PPLNS за дългосрочен добив и PPS за краткосрочен.
С помощта на графични карти е възможно да се ускори процеса, при това разходите за електроенергия ще се увеличат. С помощта на графичния процесор и операционната система Linux, разходите се оптимизират и ефективността от майнинга се повишава.

Прогнози за развитие

3 фактора ще оказват влияние върху цената на Monero в бъдеще:

 1. Списъкът от доставчици на продукти и услуги, използващи Monero за разплащания. Спомнете си, че зашеметяващият ръст на курса на криптовалутата през 2016 г. съвпадна с приемането й за плащания в AppStore, като подобни планове на други големи електронни играчи ще станат положителен сигнал за промяната в цената на Монеро. В момента, валутата вече служи за обменни операции с криптомонети.
 2. Предимството пред Биткойна по отношение на анонимността трябва да бъде потвърдено от времето. Провелият се през септември 2017 г. ъпдейт може да привлече към валутата нов интерес и може би някои участници на пазара за интернет-търговия очакват това събитие. Максималистите, отдадени на Bitcoin, очакват, че Monero ще се преквалифицира в разновидност на бащата на всички криптовалути. Разработчиците на Монеро вероятно имат и други идеи.
 3. Дори преуспяването като икономически инструмент и запазването на конкурентоспособността си пред Bitcoin, Monero все пак може да не е достатъчен за пълноценното си участие в криптотърговията, което ще послужи като ограничение за приемането й за разплащания.