nemТемата за криптовалутите продължава да вълнува любознателните умове, макар че не може да се каже, че в момента е настъпило най-доброто време в историята на криптотехнологиите. Напротив, оказва се, че за тази област е настъпил периодът на стагнация и дори известен спад.

Във всеки случай, поне така изглежда на фона на невероятния скок в интереса към тази тема, който се получи преди няколко години. След това, поскъпването на биткойна предизвика определено вълнение и активност сред напредналите потребители, особено сред тези, които така или иначе участват в криптотрейдинга. Вярно е, че по-голямата част от трейдърите никога не са инвестирали в цифрови пари твърде много средства. Това обаче е достатъчно, за да се поддържа темата на повърхността, още повече, че заинтересованата аудитория непрекъснато се разширява. А сега притокът на нови лица е намалял почти до нула.

И все пак, дори и при това положение на нещата в тази сфера, има на какво да се обърне внимание, в това число и на новите и интересни разработки. Днес ще поговорим за една от тях, която не е съвсем нова, но прогресираща криптовалута NEM (стоков символ XEM).

Малко обща информация за NEM

Тази цифрова валута стана известна през 2015 г., още в самото й начало. Нейната особеност е, че за разлика от много, тя е разработена в абсолютно оригинален отворен код и се превърна в “инициатор” на редица интересни и полезни иновации. Да вземем за пример алгоритъма POI, въз основа на който тя функционира.

С помощта на POI (Proof Of Importance), определянето на потребителя, който ще генерира следващия блок, се случва с оглед на приноса на всеки участник в процеса на развитието и популяризирането на тази криптовалута (за разлика от POS, където всичко се решава от стойността на дела на майнера). Това е по-честен подход към разпределението на възможностите, отчитайки се броя на монетите, които притежава човека и всички негови входящи и изходящи транзакции. Така системата прави справедлив избор.

Майнерите или валидаторите в тази мрежа се наричат харвестъри, а награждаването за блок – харвестинг. Всеки, който пусне masternode, може да се пробва в ролята на харвестър. Вярно е, че има още един задължителен показател – балансът на сметката не трябва да бъде по-малък от 10 000 XEM монети.

Един блок се генерира за около 1 минута. NEM портфейлът се използва лесно и е достъпен в няколко формата. Софтуерът се инсталира в рамките на няколко минути. Тази дигитална валута може да се използва за различни плащания и преводи, за които няма пречка във вид на разстояние, време или по-голяма комисионна (всичко се случва незабавно и по цялото земно кълбо). Защитата на портфейла е надеждна и можете да бъдете сигурни, че никой, освен вас няма да се възползва от средствата.

В мрежата вече има 9 милиарда XEM и това е окончателният им брой и повече няма да има емисии.

NEM (New Economy Movement) означава “ново движение в икономиката” или “движение за нова икономика”. В тази криптовалута, според мнозина, се крие философията за равни възможности и финансова свобода. Тя е децентрализирана и интернационална и се изгражда в цял свят. Освен това, тя носи в себе си широки, а според някои коментари, неограничени възможности.

Впрочем, всичко това е лирика. Но по-добре е веднъж да се види резултат, отколкото 100 пъти да чуете добри отзиви. Нека видим резултатите.

Какви резултати показва XEM?

Да започнем с това, че тази криптовалута се нарежда сред най-добрите от гледна точка на пазарната капитализация. Тя се нарежда сред последните редици в първата десетка на класацията Coinmarketcap, но и това е много показателна характеристика.

Пазарна капитализация се нарича произведението от броя на монетите, получени чрез майнинг на текущата пазарна стойност чрез една такава монета.

Защо този показател е толкова важен? Защото именно той свидетелства за популярността на цифровите валути. Да, и икономическия компонент също определя нивото на капитализацията, а не цената, както можеше да се предположи. Между другото, именно добрата пазарна капитализация на NEM се отбелязва от много криптотрейдъри. Търговията с XEM се извършва само на борсата Poloniex.

Миналото лято (2016 г.) бележи активен растеж на курса на тази криптовалута, който до началото на следващата година беше пресушен и имаше корекция на курса. Това, както показва времето, е добър момент за покупка на активи. За 3 месеца, NEM направи бърз стремителен удар и цената му се увеличи 10 пъти. В проценти, растежът показва не по-малко от 1147%.

Фундаменталният анализ показва, че тази криптовалута има добри перспективи и тя се развива, като се очакват много нови и интересни неща за търговците. Между другото, някои криптотрейдъри разглеждат този актив в дългосрочен план и не бързат да се отърват от придобитите монети. Вярно е че подобно решение, всеки трябва самостоятелно да го вземе и чуждият опит може да послужи като подсказка, но не и като ръководство за действие.

Някои нюанси на търговията с криптовалутата NEM

Решавайки се на криптовалутния трейдинг, трябва да се вземат предвид някои от нюансите на този процес. Работата с всяка нова дигитална валута носи със себе си достатъчно високи рискове. Тук може да се спечели много, но не може по-малко да се загуби. За да бъдете уверени в резултата, трябва да имате надеждна вътрешна информация. Но от къде да я вземете и кой ще потвърди надеждността й? В допълнение, това често не е законно.

За да не се нарушава закона, може да опитате да получите информация в различните тематични форуми. Обикновено там се обсъждат новостите въведени на пазара и от тези дискусии може да се почерпи полезна информация. Въпреки това, трябва да се разбере, че публичната информация рядко е много полезна и актуална.

Така, че остава единственото нещо – да се търгува в малки обеми, така, както това се прави на всяка валутна или фондова борса. Криптовалутните борси не се различават с нищо особено. Както при обичайния трейдинг, трябва да има няколко ефективни стратегии, въпреки че дори и при тяхното наличие, за начинаещите дали при обичайната търговия или при криптотрейдинга, процесът повече напомня на лотария и по резултата и по присъстващия риск.

Особености на борсите на криптовалути

Въпреки, че сме писали, с какво фондовите и валутните борси се различават от криптовалутните (и това е вярно), но все пак бихме искали да обърнем внимание на някои моменти:

  1. Пазарът на криптовалутите се различава с много по-големи колебания в курсовете на активите, отколкото на фондовия пазар. Така, че тук може да се постигнат по-високи печалби при инвестирани по-малко средства.
  2. Не можете да влизате на пазара, без да анализирате тенденциите, обемите на търговете, сигналите за промяна на тренда и др.
  3. Не са за пренебрегване новините относно финансовите и политически страни, които оказват силно влияние върху пазара на криптовалутите. Особено внимателно трябва да се отнасяме към новите проекти в тази област или законопроектите, които са разработени и приети в САЩ или Китай. Именно влиянието на тези страни е най-осезаемо. И на първо място, влиянието на Китай, което очевидно е признато в целия свят.

Втора половина на миналата година, разработчиците на XEM посветиха на инфраструктурните проекти своята рожба. Работиха в тясна връзка с Tech Bureau и оператора на най-големите в Япония криптоборси. В резултат на това ползотворно сътрудничество се появи Mijin (Миджин) – частна мрежа, занимаваща се с банкови транзакции.

Mijin е тествана 3 месеца от изследователския екип NRI (името идва от една от най-големите тръстови японски банки) и е показала най-добрата си страна със съпътствие на всички надежди на своите създатели. В проверката са били задействани 2,5 милиона сметки, а за ден са се осъществявали почти толкова транзакции. При такъв натоварен график, мрежата е издържала на натоварването и е доказала своята безопасност, не податливост към никакви външни въздействия и не допускане на каквито и да е грешки. Mijin гарантира неприкосновеност, процедурата KYC, а транзакциите се извършват с много висока скорост.

Този висок резултат на мрежата застави редица финансови организации да погледнат по-отблизо на нея, а някои банки дори решиха да се включат със свои проекти. В допълнение се планира тестване на Миджин на китайските и малайзийски пазари. А вече дори е планиран и старта на новата версия.

Но с изброените страни, амбициозният проект няма да приключи. В плановете са заложени завоюване и на други азиатски страни, като на първо място това е Южна Корея.

От 1 април, в Япония започва да действа нов закон, който признава цифровата валута за законно платежно средство. Към момента е допустимо тяхното използване в разчетите, а също е възможно преместване на тези активи, както между юридически, така и между физически лица.

Но с въвеждането на редица разрешения, този закон предвижда някои по-строги изисквания и ограничения. Компаниите, които използват криптовалути, трябва задължително да имат резервен фонд от минимум 100 000 долара, периодично да дават подробни отчети на държавните институции и да бъдат подложени на външен одит и данъчни услуги. Таксата за издаване на лиценз, която е необходима за работа с цифрови пари, възлиза на 300 000 долара, които не се връщат, дори и в случай на отказ от издаване на лиценз.

Законодателите отговарят на всички тези строгости в грижа за защита на потребителите, но има и много критици на този закон, които прогнозират оттеглянето от пазара на малките компании, работещи с криптовалути.

Особеност, за която си струва да се знае

Особеността се крие в правилата за изчисляване на комисионните за извършваните операции с тази криптовалута. Във всеки случай, тя е различна и зависи от много фактори: какъв е балансът на двете страни в сделката (изпращач и получател), колко са активни в системата, гарантирана ли е безопасността на операциите и т.н. Между другото, с увеличаването на броя на средствата в баланса, се увеличава и комисионната. Разработчиците специално са използвали точно такъв механизъм, за да се избегне масовото струпване на XEM по сметките и да се мотивират потребителите да използват криптовалутата.

Изводи

Но какви могат да бъдат изводите тук? Валутата е интересна и обещаваща, отзивите са предимно положителни, така че Ви препоръчваме да вгледате към нея по-внимателно.