xChange.bg

НачалоБорсиxChange.bg

xChange.bg мнения, такси и комисионни и регистрация

Когато стане въпрос за стабилна и сигурна борса за търговия с крипто активи, винаги има много въпроси. Изключително важно е добре да изберете борсата в която ще тъгувате, за да се избегнат евентуални усложнения при изтеглянето на сумата. Добре е да помислите за възможността за изтегляне на средства в държавната валута, за да не загубите допълнително от валутния курс.

xChange.bg предоставя един от най-лесните и изгодни начини да покупка или продажба на крипто активи на територията на България. Този тип сайтове са наистина полезни, ако искате да търгувате или просто да получите фиатни пари, изтегляйки своите крипто валути.

Директен линк за регистрация може да откриете тук.

Предимства на xChange.bg

Софтуерът за изпращане и получаване на криптовалути е изцяло разработен от създателите, опитвайки се да достигнат едно от най-добрите цени на българския пазар, както и пълна автоматизация на процесите по разплащания. Също така, предлагат сигурна и надеждна система, използвайки SSL криптиране при пренос на данни, Cloudflare протекция против DDOS и др. атаки, както и криптирани Source Code и база данни.

От регистрацията на профил до обработването на поръчки за покупка, продажба и обмяна на криптовалута, xChange.bg предлага изцяло автоматизирано решение и най-широкия избор от методи за разплащане в България. Верификацията е задължителна, ако желаете да купувате и продавате една от поддържаните криптовалути с лева, но процедурата е изключително лесна и бърза (по наше мнение). Обмяната на една криптовалута в друга обаче не изисква да минавате през този процес.

Предлагани криптовалути

Можете да купувате с лева:

 • Биткойн
 • Етериум
 • Биткойн Кеш
 • Лайткойн
 • USDC.

Както ида продавате някоя от петте криптовалутите, а в замяна да получите лева, или да правите крипто-крипто обмен на Етериум, Биткойн Кеш, Лайткойн и USDC в Биткойн и обратно.

Такси

Комисионата на xChange.bg варира между 2% и 3% и е включена в посочените курсове за покупка, продажба и обмен на криптовалути, които виждате на сайта. В допълнение, трябва да покриете таксата към копачите за обработване на вашата транзакция, която зависи от натовареността на мрежата и е посочена, когато правите поръчка. В зависимост от избрания метод за разплащане е дължима такса към съответната банка или разплащателна услуга.

Покупка

При покупка по банков път е необходимо да направите паричен превод от Вашата банкова сметка. Таксата за банков превод е дължима към вашата банка и се определя от нея, като обикновено е около 1 лв. При международен превод трябва да покриете всички такси.

Таксата към EasyPay/bPay се равнява на 3,6% от общата стойност на транзакцията в лева и се добавя към общата дължима сума, ако сте посочили какво количество желаете да закупите. В случай че сте заявили определена сума в лева, то таксата ще бъде приспадната от броя крипто единици, които ще получите.

Таксата към Cashterminal се равнява на 1% от общата стойност на транзакцията в лева и се добавя към общата дължима сума, ако сте посочили какво количество криптовалута желаете да закупите. В случай че сте заявили определена сума в лева, то таксата ще бъде приспадната от броя крипто единици, които ще получите. Терминалите не връщат ресто. Ако сумата, която сте заплатили се различава от тази, която е посочена в поръчката Ви, то тя ще се преизчисли автоматично. Единственото условие е сумата, която внасяте на устройство на Cashterminal, да бъде равна или по-голяма от сумата в поръчката Ви.

За покупки през phyre, A1 Wallet или Pay by VIVACOM няма допълнителна такса.

Продажба

В случай че продавате криптовалута по банков път, таксата за банков превод се равнява на 1 лв., независимо от стойността на транзакцията и се приспада от сумата за получаване, ако сте посочили какво количество криптовалута желаете да продадете. В случай че сте заявили определена сума в лева, то таксата ще бъде добавена към броя крипто единици, които трябва да ни изпратите.

За разплащане през ePay не дължите нищо.

Таксата към EasyPay зависи от общата стойност на транзакцията в лева и се приспада от сумата за получаване, ако сте посочили какво количество криптовалута желаете да продадете. В случай че сте заявили определена сума в лева, то таксата ще бъде добавена към количеството криптовалута, което трябва да изпратите. За актуалните такси на EasyPay вижте тук.

Обмен на една криптовалута в друга

Ако искате да обмените една криптовалута в друга, таксите, които дължите, са две и са изцяло в крипто: тази, с която изпращате количеството, което обменяте (например Биткойн), и таксата, с която ние изпращаме вече обменената криптовалута (например Етериум).

Трябва да имате предвид и че при изпращане на криптовалута през Вашия уолет, вие дължите малка такса на копачите, които ще обработят Вашата транзакция. Цената зависи от това колко бързо желаете това да се случи или от таксата, определена от портфейла или борсата, от която изпращате количеството.

Минимално количество

Чрез платформата xChange.bg имате възможност да купите, продадете или обмените минимално 0.005 Биткойна, 0.5 Етериума, 1 Лайткойн, 0.25 Биткойн Кеша и 40 USDC.

Курс на транзакцията

В следствие на волатилността на крипто пазара, цената по време на поръчката за покупка, продажба или обмен може да се различава от цената в момента на извършване на самата транзакция. Курсът, по който се осъществява покупка на криптовалута, е актуалният към момента на получаване на сумата, изпратена от Вас. При продажба и крипто-крипто обмен, сумата или количеството, които ще получите, ще бъдат изчислени на база на актуалния курс към момента, в който изпратите количеството криптовалута за продажба или обмен. Oбърнете внимание, че сумата от продажбата/количеството криптовалута, получено при обмена, се изплащат, когато вашата транзакция към адрес получи необходимите потвърждения (2 потвърждения за Биткойн транзакцията и 12 за транзакция в мрежата на Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш или USDC).

Обмен от една валута в друга

xChange.bg позволява обмен на Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш и USDC в Биткойн или обратно. Може да направите поръчка в две лесни стъпки:

Стъпка 1 – Изберете количеството и криптовалутата, която искате да обмените (ако изберете Етериум, Лайткойн, USDC или Биткойн Кеш в първото поле, във второто поле единствената опция винаги ще бъде Биткойн) или вида криптовалута, която желаете да обмените, и количеството и вида на криптовалутата, която искате да получите (например избирате, че ще изпратите Етериум и желаете да получите 0.02 Биткойна). Двете полета са свързани и автоматично се преизчисляват спрямо текущия курс. Също така местата на криптовалутите могат да бъдат разменени посредством бутона “Размени” между двете полета.

Стъпка 2 – Попълнете уолет адреса в мрежата на съответната криптовалута, която желаете да получите, а на посочения имейл ще бъде изпратено потвърждение за поръчката.

След като завършите двете стъпки, ще получите информация за уолет адрес, на който трябва да изпратите количеството криптовалута, което желаете да обмените. Курсът, по който се извършва поръчката е актуалният към момента, в който изпратите количеството. Когато крипто транзакцията получи необходимия брой потвърждения (2 потвърждения за Биткойн транзакцията и 12 за транзакция в мрежата на Етериум, Лайткойн, USDC или Биткойн Кеш), изплаща се количеството, получено при крипто-крипто обмена.

Верификация

Верификацията е задължителна, тъй като xChange.bg задължено лице по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и като такова са длъжни да идентифицираме всички клиенти, с които работят, били те физически или юридически лица.

Индивидуална верификация

Верификацията на индивидуални потребители се случва посредством автоматизирано решение, което може да достъпите през профила си в меню верификация. Отнема само няколко минути и се състои в предоставяне на официален документ за самоличност, селфи в реално време и кратък въпросник. Процедурата може да бъде премината на настолен компютър, лаптоп или мобилно устройство. След като преминете през всички стъпки, до няколко минути ще получите известие, че профилът ви е верифициран или в случай, че трябва да минете отново някоя от стъпките.

Корпоративна верификация

Верификацията на юридически лица изисква предоставянето на повече информация, както и верификация на индивидуален профил на управителя.

След като преминете успешно през KYC процедурата, ще можете да се възползвате от:

 • Най-много платежни методи за покупка и продажба на крипто в България;
 • Най-добра комисиона за закупуване на криптовалути на Кештерминал (1%);
 • Покупка на крипто през phyre, A1 wallet или Pay by Vivacom без такса ексклузивно на xChange.bg;
 • Алтернативен метод за получаване на сума в лева от продажба на крипто (свържете се с нас при интерес);
 • Бонус програма, която комбинира лоялна и реферална програми;
 • Автоматизирани покупки и продажби на 5 криптовалути и 2 стейбълкойна.

Сигурност на данните

xChange.bg ползва SSL криптиране, който е криптографски протокол, защитаващ всяка информация, предоставена от вас на сайта xChange.bg. В същото време,  не съхраняват, анализират и използват статистическа и маркетингова информация, която включва Вашите лични данни, и няма възможност за индивидуално или групово идентифициране на нашите клиенти.

История на платформата

Екипът се събра през 2016г., а xChange.bg оперира от 2017г. насам. Още в края на същата година успяват да станат лидери на пазара чрез бързо и приятелско обслужване, гъвкавост във времена на проблеми с банковата система в страната и 24/7 разположение на услугата, която предлагат.

През 2018г. обединяват сили с една от водещите компании в България за разработка на софтуер и повече от 15 години опит в създаването на решения за сигурни онлайн плащания. С тях създават RocaPay.com, портал за приемане на плащания в крипто от онлайн търговци, а през април 2020г. обновяват и xChange.bg, за да отговаря на все по-високите стандарти и изисквания на българския крипто потребител за сигурност, дизайн и функционалност.