Копаене на етери

НачалоЕтериумКопаене на етери

eth miningСлед появата на криптовалутата, много хора започнаха да проявяват интерес към добива и да търсят отговори на въпроса: как да стартираме добива на Ethereum (ETH)? Това не е изненадващо, защото стойността на цифровата валута расте ежедневно, което означава, че можете да припечелите добри пари. Нека се опитаме да разберем всички тънкости в майнинга на ЕТН.

Как се появява EТH?

Преди да се опитаме да разберем как да започнем с добива на Ethereum, предлагаме да научим историята на неговото възникване. ETН се появи четири години след дебюта на Bitcoin (BTC), който към момента е най-скъпата криптовалута в света и стана негов основен конкурент. Етериум – плодът на усърдната работа на канадския програмист Виталий Бутер. Както вече вероятно се досетихте, Виталий се премества в Канада от Русия, така че не се изненадвайте, ако чуете, че ЕТН е разработен от руснак.

Талантливият програмист бе подкрепян от Гавин Ууд, който не само успя да опише принципа на системата, измислена от Бутер, но и да докаже възможността за нейното създаване. След като събира около себе си цяла група ентусиасти, Виталий успява да намери средства за проекта, получавайки 18 милиона долара като инвестиция.

Как да започнем да добиваме Ethereum

Хората, които се стремят да добиват криптовалута, самостоятелно сглобяват или купуват вече готови “ферми”. Разширените, но непрофесионални “ферми”, състоящи се от няколко съвременни и мощни видеокарти, могат да бъдат инсталирани у дома, тъй като те не заемат много място. Ethereum има много реализации, написани на езици, като Jawa, C ++, Haskell, Go, Rust. Най-разпространеният сред миньорите клиент е Geth, създаден с помощта на Go. Скоро негова конкуренция ще стане клиентът Parity, работещ на базата на енджина Rust. Демоверсията на Parity показа отлични резултати, привличайки интереса на много миньори.

Също съществуват ресурси за облачен майнинг. Не е необходимо да инсталирате скъпо оборудване, а процентът на приходите директно зависи от капацитета, който купувате на един или друг сървър. Но ако все пак сте решили самостоятелно да добивате криптовалута, трябва да знаете как е по-добре да добивате Ethereum. На първо място, трябва да изтеглите и инсталирате клиент, като например Geth. Само след това ще имате възможност за взаимодействие с мрежата от конзоли и синхронизиране с блокчейна.

Какво е това блокчейн?

Често този въпрос е задаван от хората, които търсят информация за това как да започнат да добиват Ethereum. Блокчейн – това е методът за предаване на информацията от изпращача към получателя. Тази технология спомага за раздробяването на кодираните данни за транзакциите на блокове, които преди да достигнат от изпращача до получателя преодоляват няколко етапа на проверка. Този метод се смята за един от най-надеждните, тъй като гарантира не само поверителността на данните на двете страни, но и не оставя никаква история след себе си. Това изключва възможността за хакерство и кражба на средства.

Сложност на мрежата

Принципът на добива на ETH не се различава от майнинга на BTC, а сложността зависи пряко от търсенето и предлагането. Колкото повече хора започват да добиват криптовалута, толкова по-бавен и по-труден ще бъде процесът. Решаващата роля в добива играе пула, от който е възможно да се получат както ETH, така и всяка друга цифрова валута. Това повдига въпроса: на кой пул е по-добре да добиваме Ethereum?

Към момента има огромен брой пулове, чийто сървъри са разположени в чужбина. Как да добиваме Ethereum на Dwarfpool, ще разберем сега. Тук има сравнително прост интерфейс, който привлича не само неопитните майнери, но и напредналите потребители.

За да започнете да печелите, достатъчно е да изтеглите клиента Ethminer и да го стартирате, като зададете параметрите, подходящи за пула, като например:

F съдържа връзка на пула, а също и информация за вашия портфейл, на който ще бъдат прехвърляни средствата, които сте получили.
U – указва софтуера, който е нужен за майнинга на Ethereum, използвайки за тази цел мощността на видеокартата, работеща по CUDA технологията. Ако имате видеоадаптер, произведен от AMD, то значението на параметъра ще бъде с буквата G.

Всеки пул има собствена настройка, но принципът на тяхната работа практически е идентичен.

Регистрация

Вече знаем къде да добиваме Ethereum, но преди да започнем процеса, трябва да преминем през проста регистрация. Самата процедура е практически същата, като тази, която срещате по другите ресурси. На първо място ще бъдете помолени да въведете валидна електронна поща, на която ще бъде изпратена връзка за потвърждение, както и парола. Докато сте на сайта, ще видите цял списък от пулове, от които можете да изберете най-подходящия и да промените настройките му по подразбиране (ако желаете).

Портфейл за Ethereum

Всеки, който реши да печели криптовалута, трябва да има специална сметка, на която ще се намират спечелените монетите. При регистрацията във всеки от клиентите, които са необходими за добива, ще трябва да посочите адреса на портфейла си. Етериум-портфейла може да бъде създаден на следните ресурси:

  • EthereumWallet;
  • MyEtherWallet;
  • Mist.

Клиент

Програмният клиент е необходим за използване на мощността на видеокартата и процесора, преобразувайки ги в хешове, от които се състои самата криптовалута. Всяка програма има свой собствен уникален интерфейс, а някои дори се отличават и по своята структура. Най-простите и надеждни клиенти:

  • CGMiner;
  • BFGMiner;
  • Ufasoft Miner;
  • 50Miner.

Как да напишем кода за файловете в bat формат

Този файл е изключително необходим, защото чрез него можете да оптимизирате параметрите на компютъра, като разпределите мощността за добива на една или друга криптовалута. В Интернет съществуват готови кодове, които са подходящи за различните системи. С тяхна помощ не само задавате определена мощност, на която ще работят видеокартата и процесора, но също задавате и параметрите на оптималната температура. Ако само възнамерявате да добивате Ethereum, то тогава е нежелателно самостоятелно да пишете код, тъй като неправилните стойности могат да причинят прегряване на компонентите и да ги повредите. Трябва да потърсите конкретен код за определена видеокарта и процесор.

Соло-добив с помощта на видеоадаптери

За да печелите от добива на криптовалута, не е наложително да използвате какъвто и да е пул. Можете самостоятелно да копаете, например ETH. В този случай вашата система ще събира блокове, които няма да достигнат до други потребители. Все пак, за да се превърнете в соло-миньор, трябва да имате няколко доста мощни графични карти, добра дънна платка, процесор, достатъчно обем оперативна памет, мощно захранване и ефективна охладителна система.

Оборудване за “ферми”

Майнингът на Ethereum е възможен само със съвременни и високопроизводителни компоненти. Това може да бъдат няколко видеокарти, например от серията GTX или RS. Ако предпочитате видео адаптери от MSI, тогава е по-добре да използвате GTX 1050 TI и по-високи. Компанията Asus е много популярна сред миньорите, които използват в своите “ферми” видеокартата RS-290 и по-висока.

Крайно внимателни бъдете при избора на дънната платка. Тя трябва да бъде създадена за работа с четири или повече видео-адаптери. Процесорът трябва да е високочестотен, тъй като от този индикатор зависи колко операции в секунда може да изпълни. Що се отнася до RAM, оптималният размер е поне 8 GB. Най-голямата ефективност от RAM може да бъде постигната чрез инсталиране на модули с по-висока скорост за обмен на данните. Тяхната цена е много по-висока от тази на обичайните.

Настройка на видеокартите

Преди да започнете процеса по добиване на криптовалута, трябва да се уверите, че системата Ви е оптимизирана и правилно настроена. Първо, трябва да актуализирате всички драйвери. Независимо каква валута ще добивате, трябва да изберете клиент за майнинг, който е най-подходящ за конкретния модел видео-адаптер. Настройките на клиента са еднакви както за работа с пула, така и за соло-майнинга. Не забравяйте, че интегрираните графични карти изобщо не са подходящи за този вид печелене!

Още малко за пуловете

Всяка криптовалута, включително и ETH, може да бъде добивана чрез създаването на собствен пул. Най-основният проблем не е в откриването и регистрацията на пула, а в привличането на хора, които да копаят с вашия ресурс. Това се обяснява с факта, че абсолютното болшинство от майнери се доверяват вече на доказалите се пулове, които позволяват стабилни доходи и нямат подводни камъни. Ако обаче вече разполагате с целева аудитория или сте подбрали цял екип от специалисти, можете да пуснете нов пул. Не забравяйте, че за създаването му, трябва да имате поне най-малка представа по програмиране.

Курс

Изгодно ли е добиването на Ethereum? Този въпрос е задаван от абсолютно всички хора, които започват да копаят криптовалута. В момента, обменът на цифрови валути демонстрира стабилност на валутния курс и предлагат оптимални котировки. Така, че ако днес инвестирате определена сума в изграждането на добра “ферма”, ще можете да ги възстановите в рамките на 7-8 месеца.

Курсът на Ethereum спрямо долара към днешна дата е $ 283-290 за един ETH. Разбира се, Bitcoin е много по-скъп, но неговият добив ще бъде много по-труден, а самият процес по-бавен.

Онлайн калкулатори

Днес съществуват много онлайн-услуги, които имат безплатен калкулатор за определяне рентабилността Ви от майнинга на Ethereum. Трябва само да въведете средната скорост на добиване на криптовалутата от “фермата” и да изберете валутата, която Ви интересува. Знаейки как да добивате ETH, както и курса на Ethereum спрямо долара, можете правилно да изчислите собствената си печалба.

Колко можете да печелите?

Възможната Ви да печалите непосредствено зависи от мощността на “фермата”, която добива криптовалутата. Ако нямате възможност да сглобите “ферма”, трябва да използвате стационарен компютър, който е оборудван с високопроизводителна графична карта. Например, с видеокартата Nvidia GeForce GTX 1060 можете да печелите от два до четири долара на ден. Тази незначителна сума показва, че майнингът става все по-сложен и отнема много време.

За да увеличите печалбите, ще трябва да изградите “ферма” от четири или пет видеокарти, които работят заедно с високочестотен процесор. Ако имате конфигурация, оборудвана с пет GTX 1060, ще получите печалба до 20-25 долара на ден. Струва си обаче да се има предвид, че с увеличаване на мощността, разходите за електроенергия също ще нарастват.

Как да получите реални пари

Започвайки с майнинга на ETH, неволно се замисляте и над въпроса, как след това ще превърнете криптовалутата в обичайни пари, например в левове. Има няколко начина за това:

  • Онлайн-обменници.
  • Директна продажба.
  • Изчисляване на цифровата валута в онлайн-магазините.

Първият метод е най-оптималния. В мрежата има много ресурси, които предлагат своите услугите за обмен на крипто-валута за съответната държава. Трябва само да изберете най-изгодния курс, да посочите номиналната стойност, която трябва да бъде обменена, адреса на портфейла и данните на картата за получаване на средствата.

Можете също така да намерите човек, който се интересува от покупката на ЕТН. В този случай ще трябва предварително да се договорите за курса и обмяната на адресите на Ethereum портфейлите. В онлайн-магазините все повече се внедряват всички активни системи за изчисляване на криптовалутата. Можете да поръчате всеки продукт, който харесвате, като платите за покупката на сайта с добития ЕТH.