Ripple

rippleСветът на цифровите пари е толкова разнообразен и променлив, че физически едва ли е възможно да обхване и освети всички, представляващи го криптовалути. Често забелязвате някъде в дълбините на съзнанието си появата на нов представител на тази многобройна галактика и забравяте за нея, докато случайно не срещнете информация, която привлича вниманието Ви. Започвате да копаете по-дълбоко и се оказва, че специалната за вас монета бързо се развива и стига до челните позиции на различните класации.

Така се случи и с криптата Рипъл (Ripple). Достатъчно дълго избягвахме нейното внимание, докато не видяхме името й на второто място в класацията за капитализация (CoinMarketCap). Сумата на общата й капитализация през този период достигна стойност от $ 2 милиарда и то при стойност на монетата от 1 цент. Това е интересно и искаме да разберем това явление, но в същото време ще поговорим за него и с вас.

Какво означава капитализация на криптовалутата

Ако трябва да го обясним кратко, то капитализацията показва, колко средства в лева, долари, евро и други подобни са инвестирали потребителите на мрежата в едни или други цифрови пари. Това е, така да се каже онова, което лежи на повърхността. Ако малко се задълбочим то ще стане ясно, че капитализацията показва степента на доверие на хората към даден проект. Много показателен в този смисъл е Биткойнът, който постоянно е водещ сред останалите криптовалути по размера на вложените суми.

Що се отнася до Рипъл, представете си броя на поддържащите го хора, ако при цена от 0,01 долара, общата сума на инвестираните в тази валута пари надхвърли 2 млрд. Това е показател за много висока степен на доверие. А причините за това доверие ще ги разгледаме малко по-долу.

Малко за историята на проекта Ripple

В началото, предметът на нашия разговор беше положен от далечната вече 2004 г. от канадския програмист Раяйн Фюджер. Той тогава се е трудил над платежния ресурс Ripplepay, който стартира през 2005 година. Развитието на компанията се е случвало с умерени темпове, но е било устойчиво, а след 6 години е било взето решение за създаването на децентрализирана мрежа, без майнинг, но с по-висока скорост на работа от биткойна. На този етап, екипът е разширен с още един член – Крис Ларсън, който по късно оглавява Ripple Labs. През 2012 се появила и “дъщерята” Ripplepay на компанията OpenCoins. Дейността й е фокусирана върху платежната функционалност и нейните подобрения.

След една година OpenCoins е преименувана в Ripple Labs, а неин директор е станал Крис Ларсен, като старият екип напуснал проекта. Новото ръководство взело решение да промени направлението на дейността и да се съсредоточи върху взаимодействието с банките. Първите успехи се появили през 2014 г., когато банката Fidor от Мюнхен започнала да работи с компанията. Събитието не останало незабелязано и естествено оказало влияние върху развитието на Рипъл. Пазарната капитализация на валутата рязко тръгнала нагоре и за известно време тя дори изпреварила по този показател популярният Лайткоин. От проекта започнали да се интересуват много сериозни финансови организации (например, австралийската Британска Банка или компанията WesternUnion).

Защо настъпил взривен ръст на курса?

Въпреки, че това е обидно, явните успехи на компанията бързо са преминали през пазара и XRP символът продължил да се оценява доста ниско. През 2016 г. към проекта са били привлечени много авторитетни инвеститори, а сумата на вложенията достигнала 55 милиона долара. Било е наложено сътрудничество с много от големите банки в азиатските страни, които са взели на въоръжение предложената от компанията технология за извършване на разплащания. Откликнали са и банките от Великобритания, Канада, северна и южна Америка, а през лятото на миналата година в Ню Йорк дейността на Рипъл Лабс в криптовалутната сфера е била лицензирана. Разбира се, тези процеси е невъзможно да не се забележат и ето най-накрая, целият този положителен отзив довел до пазарния взрив.

2017 година за компанията започва добре, а през февруари е било сключено споразумение за сътрудничество с най-голямата банка ОАЕ (Националната банка на Абу-Даби), чиято история се простира още от 1968 година. Дейността й се разпространява в 17 различни страни по света, а в управление са активи на стойност повече от 230 милиарда северноамерикански долара.

В Ripple Labs са уверени в разширяването на кръга от банки, които са готови да си сътрудничат с нея. В края на краищата, предложената от компанията технология се оказала много привлекателна за клиентите – преводите стават по-евтини и по-бързи, а загубата на конвертацията в различни валути на практика изчезва. Затова се очаква, че през 2017 година много банки и дори банкови консорциуми ще сключат договори с Рипъл, което не може да не повлияе върху капитализацията и цената на валутата.

За същността на Ripple

Да започнем с това, че Рипъл не може да се нарече обикновена криптовалута, която е една от дългата поредица подобни. Това е много специално явление в крипто света. Да, и първоначално според авторите идеята не е в създаването на следващите цифрови пари, а в изграждането на глобална разпределена борсова площ, която може да поддържа операции по обмен на каквато и да е валута. Вътрешната валута тук е налице и тя се нарича Ripples, носеща краткото обозначение XRP, и за нея обезателно ще говорим, но малко по-късно. А сега все пак искаме да Ви покажем мащаба на разграничението на този проект от всички останали в сферата на криптопарите.

Новата технология, с разработката на която се занимават различни хора и създателя на Ripple, трябва да осигури взаимодействие на всички публични регистри и възможност за парични транзакции между тях. По този начин, в бъдеще ще бъде създадена някаква обединена мрежа, обхващаща целия свят на криптопарите, заедно с индивидуалните потребители и цели компании, които ще използват тези пари в своята дейност. Инициаторът на този процес е Ripple с новия си протокол.

Стойността на този протокол в глобалната популяризация на цифровите валути, както и в повишаването на ефективността на паричните операции за всяка територия, където има интернет, е трудно да се прецени. И над този проблем са работили екипите от почти всички, създадени по-рано, проекти. Опитът за който разказваме, обобщава и заключава всички тези усилия.

В центъра на “конструкцията” под наименованието Ripple е разположена публична разпределена база данни с информация за всички сметки. Тази информация е достъпна за всеки ползвател. Но има и редица принципни разлики. Всеки участник в системата може в профила си да представи предложение за покупка или продажба, т.е. създава се един вид разпределително обменен пункт. На всеки няколко секунди се случва “консенсус”, процес, който позволява преместване на средствата (активите) между собствениците, заобикаляйки централния арбитър.

Вътрешната XRP валута служи за обмен и предотвратяване на мрежов спам, а съхраняването на пари в нея изобщо не е задължително.

Криптовалутата Рипъл и нейните особености

Една от особеностите на тази криптовалута, която може да се забележи “с невъоръжено око” е общата маса от монети на пазара – те са 100 милиарда. Всичко това са множество вече добити Рипъл Лабс, т.е. добиването на тази цифрова валута е невъзможно. Компанията се занимава с безплатното раздаване на своя продукт. Малко по-късно ще разгледаме този процес по-подробно, а сега да се върнем на особеностите.

Остана една сериозна особеност, която е възможно да вкара в шок някои хора (така, че хората със слаби сърца, моля да се оттеглят). Работата е там, че в процеса на извършване на парични операции, валутата се унищожава. Е вече в шок ли сте? Да, това наистина се случва и ето как – комисионната за всяка транзакция от 0,00001 долара не достига до майнерите в BTC мрежата, а просто се унищожава. От една страна, това разбира се е дреболия, но от друга след всяка сделка парите в обръщение стават макар и не с много, но по-малко.

Защо е толкова странно? Всичко това е с единствената цел – да се избегнат атаки от измамниците. Сега за мошениците, създаващи стотици, хиляди, а дори и милиони мини транзакции, насочени към нарушаване на нормалното функциониране на мрежата, “подривната” дейност става нерентабилна. В случай на атака, размерът на комисионната ще е на ниво, което е гаранция, че ще бъде нерентабилен при опит за измама. За нормалния потребител, малката загуба на комисионната не е голяма загуба, но за спамърите при милиони операции, загубата може да е значителна.

Как да станете собственик на Рипъл?

За отличителните черти на новата криптовалута ние с вас говорихме, но сега нека поговорим за това какви начини съществуват за да се сдобиете с нея.

Ами, най-лесно е да отидете в някоя специализирана борса или обменник, където е представен Рипъл и да закупите монети. По-лесно е да го направите чрез обменно бюро. Тук не се нуждаете от регистрация, достатъчно е да заплатите за покупката си с банкова карта и монетите ще бъдат начислени в портфейла Ви.

Малко по-сложен е процеса на закупуване чрез борсата. Ще трябва да се регистрирате в американските специализирани услуги и да си напълните баланса. Т.е. трябва да имате някаква криптовалута (биткойн, лайткойн и други подобни), която ще платите на Rippl. Впрочем, няма нищо сложно в този процес и това си е стандартна процедура.

Очакваме вашите възражения и дори възмущения – кой ще плати за валута, която се раздава безплатно? Напълно разбираме тази реакция, още повече, че самите ние Ви казахме, че е “безплатна”.

Вероятно не сме се изразили правилно, тъй като няма абсолютно никакъв свободен начин да станете собственик на XRP. Въпреки, че някои от монетите могат да бъдат получени и без пари. Съществуват 2 начина за подобна процедура.

Първият е достъпен за съжаление, само за жителите на Съединените Щати и се състои в получаване на бонуси във вид на безплатни монети, но те се начисляват само след като се натрупа определено количество Рипъл. Тоест, в началото все пак трябва да харчите някакви пари. Няма смисъл обаче да се натъжавате, защото не живеете в щатите.

Така, че хайде да поговорим за втория начин. Монетите от Рипъл Лабс могат да се получават и от тези потребители, които са участници в системата за разпределение на изчисленията. А сега накратко за същността на този феномен.

Сега, навсякъде има проблеми, решаването на които изискват различни трудоемки и многочислени изчисления. Занимаващите се с обработката на огромни масиви от данни специални организации, поради изключително впечатляващия обем на тези данни, дори и те не успяват да се справят с работата. Изходът е бил намерен в привличането на работа на обикновените потребители. Хората отдават част от мощността на своите компютри за решаване на проблемите, важни за цялото общество.

Механизмът на процеса е такъв – работата на централния сървър се разделя на отделни малки задания. Последните впоследствие се изпращат към всички участници в мрежата, които предварително са инсталирали на своите компютри необходимите програми. Човек извършва необходимите изчисления и изпраща задачата обратно. Неговият компютър не се натоварва от тази работа, защото фрагментите от задачи са наистина много малки. Но представете си, че в същото време по този проблем работят милиони потребители – това дава много по-голям ефект. Обработката на данните, която може да отнеме години, се извършва за месеци, а също и за седмици. Проблемите, решавани по този начин са много разнообразни и засягат най-различни сфери на нашия живот, като борбата с онкологичните заболявания или разработването на средства срещу нелечимите досега болести, решаване на енергийните проблеми и много други.

Ето за такава необходима и полезна работа Рипъл Лабс възнаграждава с безплатни монети, ако могат да се нарекат в този случай “безплатни”.

Как да стана член на изчислителната общност?

Присъединяването към тази компания е съвсем просто. За начало се регистрирайте в Ripple и получете електронен “портфейл”. След това, посетете сайта на компанията WCG (World Community Grid), направете регистрация, инсталирайте на компютъра си съответната програма, която ще осигурява обработката на данните и я стартирайте. След това, трябва да станете член на групата Рипъл Лабс и от този момент вие ставате участник в общността, дарявайки на човечеството мощността на компютъра си. За работата, компанията WCG ще Ви начислява точки в съответствие с обема на извършената работа.

Но Вие искате да заработвате не някакви си там точки, а монети Рипъл. Не се притеснявайте, всичко е наред. Те ще Ви бъдат начислявани въз основа на броя събрани точки. Тоест, WCG ще Ви награждава с точки, а Рипъл Лабс ще ги преобразува в монети и ще ги начислява в откритият от вас по-рано портфейл. Целият процес е автоматизиран и от вас, след като стартирате програмата, не се изискват никакви действия. Единственото, което Ви остава, е да проверявате от време на време състоянието на баланса.

Струва ли си да се инвестира в Ripple?

Разбира се, отговорът на този въпрос, всеки сам може си го даде. Но не е зле да знаем и мнението на експертите. А те, в допълнение към горното, отбелязват още няколко точки в полза на Рипъл.

Да започнем с това, че поддръжката на пазарната стойност на монетите се дължи на техния потенциален растеж в очите на големите финансови организации и институционални инвеститори. Компанията е защитена от проблеми с регулаторните органи, защото нейната дейност се извършва в съответствие със закона, а съветът на директорите се състои от достатъчно влиятелни и известни хора, които, в случай, че има нещо, могат да оказват влияние върху ситуацията.

Съществуват ползи и недостатъци, състоящи се в безопасността на използвания софтуер. За първи път за него заговориха китайците от центъра за кибербезопасност CERT. Ако мрежата бъде хакната, Ripple ще загуби доверието си и цената ще падне. На първо място, този проблем е възможно да се реши и работата в тази посока е в ход и на второ, подобни случаи още не е имало, но дали такива ще има в бъдеще, не е известно. Към днешна дата, курсът на монетите постоянно се вдига, а инвеститорите печелят от него добри печалби.

Така, че не пропускайте възможността да инвестирате парите си, а ние Ви желаем само изгодни и надеждни инвестиции. Късмет!