Високопоставен тайвански чиновник призова правителството да разработи мерки, насочени към премахване на потенциалното въздействие на криптовалутата върху финансовата стабилност на държавата в случай на нейния крах.

Говорейки по време на семинар, организиран на 2 февруари в Тайван от академията на банковия и финансов сектор, Ши Чжун-дзи (Shih Jun-ji), вице-президент на администрацията на Тайван, разгледа въпросите, свързани с финансовите последици от влиянието на криптовалутата и съответните нормативни действия.

Съгласно правителствения отчет, Ши е казал, че в условията на бързо развитие на криптовалутата през последните години, Тайван трябва активно да участва в създаването на политики, насочени към ограничаване на усилията на технологиите да въздействат върху финансите. В допълнение, страната трябва да има възможности за поддържане на своята финансова стабилност в случай на крах на пазара, казва той.

Служителят е обяснил, че пазарната капитализация на биткоина – около 170 милиарда долара, към момента на търг от 10 000 долара за монета – равнява се на една трета от валутния резерв на Тайван, два държавни финансови бюджета или общата сума на активите на всички банки в Тайван.

Докато нарастващата цена на биткоина е довела до разпространение на мнението, че това е балон, Ши е казал, че скока в цената не е задължително да говори точно за това. Впрочем, той е стигнал до извода, че правителството трябва да започне да проучва мерките по подготовката за елиминиране на последствията в случай на рязък спад в цените на криптовалутите.

Ши преди е бил председател на Тайванската комисия по финансов надзор от 2016 до 2017 г.