waves smart contractsВ събота в блокчейн-платформата Waves се състоя пускането на един от ключовите продукти на компанията — смарт-договори. В рамките на представянето, членовете на общността можеха да участват в тестовете на непълни смарт-договори. Този вид смарт-договори значително разнообразява функционалността на акаунтите в платформата.

“Първото представяне на смарт-контракти в платформата Waves разширява функциите по управление на акаунтите и токените. Тук са включени портфейлите с мултиподписи, двуфакторна идентификация, както и подобрени механизми за защита на токените — каза Иля Смагин, ръководител на отдела за разработване на смарт-контракти в Waves. — Ние също така ще внедрим функция за дейта-транзакции. С тяхна помощ, Оракул ще може да предава информация в блокчейн, което разбира се ще бъде достъпно в кода на нашите смарт-договори”.

След внимателен анализ на работата на смарт-договорите в мрежата на Ethereum, от Waves са решили да действат по внимателно: представянето ще се провежда поетапно, а комисионните и разходите за изчислителните мощности при използване на смарт-договори, ще са известни на потребителите предварително.

“Много е важно всичко да се изпълни правилно. Тюринг-непълните смарт-договори предлагат възможности за реализация на лъвския дял от потребителските сценарии, включително смарт-акаунтите и смарт-активите. Всичко това ще бъде достъпно за потребителите директно от клиента на Waves, а профилни или експертни знания за работа не са необходими” — казва главният изпълнителен директор на Waves Александър Иванов.

Тюринг смарт-договорите ще бъдат пуснати само след пълноценно тестване и последващо пускане на Тюринг-непълни смарт-договори в основната мрежа.

Активирането на смарт-договорите в тестнета ще се проведе на 3 май. Миньорите на платформата ще трябва да гласуват за код, следвайки специален протокол за активация (Waves Feature Activation Protocol).