Представителят на Демократическата партия на САЩ Решма Пател представи план за възстановяване на икономиката в Ню Йорк след пандемията, включително инвестиции в блокчейн и криптовалути.
Решма Пател е един от 12-те кандидати за поста касиер на Ню Йорк. Тя предложи местните пенсионни фондове да инвестират до 3% от средствата си в криптовалути. Градската администрация също ще осигури средства за развитието на блокчейн и финтех стартъпи в Ню Йорк. За целта Patel възнамерява да опрости процеса на получаване на BitLicense, издаден от Нюйоркския държавен департамент за финансови услуги (NYDFS). Фирмите, които получават този лиценз, могат законно да предоставят своите услуги на жители на щата.

Загрижена съм за дългосрочното финансово развитие на Ню Йорк, особено на фона на пандемията. Уверен съм, че инвестициите в блокчейн и криптовалути ще създадат условия за появата на нов бизнес и работни места в града. Blockchain ще увеличи ефективността на транзакциите и криптоактивите ще променят работата на местните пенсионни фондове.

Tя обясни, че вижда необходимостта да се използва блокчейн за изпълнение на различни договори за обществени поръчки, проследяване на вериги за доставки и съхраняване на финансови данни. Пател каза, че липсата на прозрачност затруднява бюджетирането, получаването на заем и работата с обществеността. Тя вярва, че блокчейнът ще ускори взаимодействието на страните и ще осигури прозрачност на данните. Много от нейните предложения обаче ще изискват подробно обсъждане с градската администрация и правителството.

Пател призна, че ако бъде одобрена за тази позиция, тя ще трябва да взаимодейства с попечители на пенсионни фондове за инвестиции в криптовалути и това може да бъде обезсърчаваща задача. Според Пател обаче минималните инвестиции в криптовалути могат да предпазят пенсионните фондове от нарастваща инфлация или падане на индекса S&P 500.

По-рано изпълнителният директор на Grayscale Investments Майкъл Соненшайн предположи, че интересът на пенсионните фондове към биткойн и други криптоактиви ще расте само. Например, KiwiSaver Growth Strategy, новозеландски пенсионен фонд, вече е инвестирал около 17 милиона долара в първата криптовалута.