Fork-овете на криптовалутите могат да бъдат объркващи, като най-вероятно предстои да видим такива в близко бъдеще. Всеки желаещ да се търгува с криптовалута трябва да е подготвен и да знае как ефективно да управлява активите си, в случай че се наложи форк.

Fork може да се наложи с цел на актуализирането на програмната логика на конкретна монета. Това може да стане умишлено и неволно. И в двата случая това може потенциално да причинят сериозни колебания в цените и е трудно да се каже кой може да бъде по-вредно. И в двата случая се създават два ledger-a. Умишленият hard fork се ражда от решението на разработчика да актуализира програмната логика (това води до несъответствия между по-старите и по-новите версии на монетата), а в този случай потребителите трябва да надстроят, за да продължат да използват валутата.

Накратко, fork-овете въвеждат несигурност и това често води до паника. Те потенциално девалвират валутата и могат напълно да унищожат по-нестабилните такива.

Ако предстои fork, рисковете са наистина реални, така че бъдете готови да загубите част от стойността си. Ако предпочитате да задържите актива при себе си, трябва да сте готови за последствията.

Първо, уверете се, че контролирате портфейла си без посредници, като например различни услуги за портфейли (например Coinbase или Bitpanda). Не всички те поддържат forks и ако искате да продължите да ги използвате, уверете се, че знаете тяхната позиция по въпроса. Създаването на собствен портфейл обаче е може би е най-доброто решение за тази ситуация.

Не бързайте да инвестирате в новата монета веднага след fork-a. По-добре е да изчакате потвърждение от един от големите играчи, за да започнете да купувате и търгувате с тях. Времената след fork са пълни с възможности за измама.

Не всички fork-ове са реални, но е по-безопасно да се заложи, че те ще се случат. Bitcoin Gold действително е реалност, въпреки че първоначално е бил отхвърлен от голяма част от общността. Така че, не се паникьосвайте всеки път, когато fork-a се появява в новините, но контролирайте вашите активи и внимавайте, в случай, че той дойде.