Сохраб Шарма, един от основателите на криптовалутния проект Centra Tech, беше осъден на осем години затвор за ролята си в измамната схема.

Шарма се призна за виновен в заговор за извършване на електронни измами, измами с ценни книжа и поща. Според прокурора Шарма “ръководи схема, целяща да измами инвеститорите, като твърди, че стартъп, който е основал, е разработил напълно функционален, авангарден финансов продукт за криптовалута”.

„В действителност най-забележителните изобретения на Шарма бяха несъществуващите ръководители, бизнес отношения и лицензи, които той и неговите съучастници въртяха, за да накарат жертвите да им дадат десетки милиони долари“, добави прокурорът.

Съдът установи, че Шарма, заедно с Робърт Фаркас и Реймънд Трапани, са основали проекта Centra Tech през юли 2017 г. и са започнали да го популяризират като доставчик на крипто разплащателни карти и други финансови продукти в областта на криптовалутите. От юли до октомври 2017 г. Centra Tech проведе първоначално предлагане на монети (ICO). В своите рекламни материали те фалшиво твърдят, че имат бизнес отношения с Visa, Mastercard и Bancorp, лицензи в 38 щата и изпълнителен директор, който твърди, че е прекарал 20 години в банковата индустрия и е получил магистърска степен от Харвард. DJ Khaled и Floyd Mayweather взеха участие в популяризирането на проекта.

В резултат на ICO Centra Tech успя да събере 25 милиона долара, но прокуратурата установи, че в някакъв момент през 2018 г. тези активи са на стойност над 60 милиона долара. ФБР конфискува 100 000 ETH от проекта и Маршалската служба продаде тях за $ 33,4 млн. Приходите се планират да бъдат използвани за обезщетяване на жертвите на измама. Преди това Фаркас беше осъден на една година затвор, а Трапани също се призна за виновен.