измамни icoОколо 90% от проектите, базирани на блокчейн технологията, разработвани от американските компании, в крайна сметка няма да се реализират. Това твърдят експертите на компанията Forrester Research, занимаваща се с проучвания на пазара.

Повечето проекти в областта на блокчейн ще бъдат замразени до края на годината, във връзка с това, че някои компании, които активно се стремяха да внедрят широко рекламираната технология в разпределен регистър на своите корпоративни структури, ще бъдат принудени да преразгледат своите планове и да овладеят амбициите си” – твърдят от Forrester Research.

Представители от много отрасли на бизнеса признават огромния потенциал на блокчейн, но на практика технологията се оказа сложна за приемане в реални ситуации. Тъй като компаниите се опитват да увеличат проектите на предприятията си, те се сблъскват с проблеми, свързани с производителността, надзора и операциите.

Много компании, които по-рано обявиха стартирането на проекти, базирани на блокчейн, промениха плановете си поради липса на стандарти – проблемите, които се опитват да решат представителите на Enterprise Ethereum Alliance (EEA) – и опасенията да бъдат първи в своята индустрия.

Дори Nasdaq Inc., дългогодишен почитател на блокчейн и криптовалутите, не се движи така бързо, както е планирано. Още през 2016 г. представители на компанията заговориха за внедряването на блокчейн в процеса на гласуването на събранията на акционерите и пускането на акции от частни компании, но две години по-късно, технологията така и не се използва в каквито и да е широко разгърнати проекти.

Очаквахме, че бързо ще намерим възможности и приложение на блокчейн” – каза старши вице-президентът на Nasdaq и ръководител на отдела за управление на продуктите за пазара на технологии Магнус Хаглинд (Magnus Haglind). “Въпреки това, за внедряването на нови технологии е необходимо широко сътрудничество с участниците в индустрията и всичко това изисква време“.

Тя може да бъде неприятна новина за създателите на софтуер и услуги, базирани на блокчейн, които се разработват от International Business Machines Corp. и Microsoft Corp. Те се стремят да направят милиарди облачни услуги, които да помагат за пускането блокчейн, изпращането и получаването на плащания, както и за взаимодействие с клиентите.

Първият изпълнителен директор на Enterprise Ethereum Alliance Рон Ресник (Ron Resnick) обаче изрази надежда, че вълната разработки, базирани на блокчейн, все още може да се случи през 2019 г., но към момента, компаниите продължават да търсят технологии.

Leave a comment