Когато човек избира смартфон той търси няколко неща – качество, удобство, ефективност, бързина и гъвкавост по отношение на личните му предпочитания за употреба. Защото, ако за едни е важно да могат да водят дълги разговори, да сърфират в интернет и използват активно социалните мрежи, за други смартфонът е бизнес – борсова информация в реално време, банкиране, възможност за управление на системи от разстояние, банкиране или опериране с конфиденциална информация. А това означава коренно различни критерии и ниво на сигурност, защита и гъвкавост на употребата.

Днес може да се намерят десетки модели смартфони – от такива, предназначени са хора с минимален бюджет, до супер скъпи и свръхмощни модели, чиято цена може да достигне и тази на употребяван автомобил.

Най-хубавото е, че какъвто и телефон да избере потребителят, винаги може да разчита на gsm сервиз в София, където да се погрижат за него в случай на проблем или повреда. 

Критериите са избор на качествен смартфон може да са десетки, но има няколко обединяващи, които се отнасят както за нискобюджетни варианти, така и за по – луксозни версии.

Добър дисплей

Размерите на дисплеите на смартфоните изглежда непрекъснато се увеличават и непрекъснато разширяват границата на това, което се очаква да бъде. Те достигат дори размерите на „фаблетите“ с дисплеи до 6,9 инча! Въпреки това, в епохата, в която съдържанието се използва все по-често на джобни устройства, това може да не е лошо. Ако потребителят иска да се потопи в игри и медии, трябва да търси всичко, което е над 5,7 инча. Що се отнася до видовете дисплеи, имате LCD и AMOLED дисплеи. AMOLED дисплеите имат варианти като OLED или Super AMOLED. Те са с по-добър контраст и по-тъмно черно. Те също така помагат за спестяване на батерията, тъй като изключват всички черни пиксели на телефона, за да покажат „истинско черно“. След това има различни резолюции като Full HD, Full HD + Quad HD. Въпреки че QHD осигурява по-отчетливи изображения, разликата между FHD и QHD не е твърде дразнеща, особено за нетренираното око. Трябва също да се провери защитата на екрана на устройството.

Възможности за съхранение

Настоящият стандарт е 64 GB за модели от по-нисък клас и 128 GB до 512 GB за флагмани. С приложенията и технологиите за бързо споделяне почти всеки човек прехвърля десетки гигабайти с данни от предишния си телефон в новия. Затова и подходящото съхранение е от съществено значение. Експерти препоръчват то да не е по-малко от 128 GB, тъй като това ще даде достатъчно място, за да се запазят данните, както и да се теглят приложения.

Живот на батерията, който отговаря на ежедневните нужди

Златният стандарт на живота на батерията във водещите смартфони е 6+ часа екранно навреме. Всичко с по-висок капацитет може най-вече да позволи дори на активни потребители да използват устройството без проблем. Водещите телефони, както и някои телефони от среден клас, също могат да достигнат 8-10 часа екранно време. Все пак, ако трябва да се посочи минимален критерий, това е телефон, който може поне да издържи един цял ден на интензивна употреба.  

 

Качество на камерата, което оправдава цената

През 2020 г. мултикамерите са норма и телефоните само с една задна камера са изключително редки сега. Днес потребителите получават камера с ръчен режим за настройки на експозицията, уникален режим за нощни снимки, таймлапс фотография, дълга експозиция, портретен обектив, сензор ToF (Време на полет), макро обектив, обектив с цветен филтър.

Сред факторите, които купувачът трябва да гледа са още възможност за безжично зареждане, режим на игри, сензор за пръстови отпечатъци, отключване с лице, слот за две сим карти, стерео високоговорители, дизайн, възможност за 5G.