Един от най-популярните факти в крипто общностите е разделението на Ethereum. Ентусиастите, които се занимават с Ethereum, бяха изправени пред трудно решение и трябваше да направят труден избор. Резултатът вече е на лице, създаде се Ethereum Classic. Но какви всъщност за разликите и коя разновидност на валутата е по-стойностна?

Оригиналният fork, които отдели Ethereum Classic от Ethereum всъщност дойде, като последствие от масивна хакерска атака. Всичко започна с DAO (Distributed Anonymous Organisation), организация, която предостави на притежателетите на етери да закупят DAO токени. Те са били предназначени за определяне на инвестиционната стратегия на фонда. Инвеститорите можело да напуснат по всяко време, единствено трябва да изчакат 28 дни, за да изтеглят етера си.

Хакери са успяли да намерят слаби места в системата и да откраднат повече от 50 милиона долара в етери. Това дойде като силен удар за Ethereum мрежата. 28 дни са оставали преди хакерите да си тръгнат с парите на инвеститорите. Неща е трябвало да се направи много скоро.

Дебатите, които се разиграли след това, били по скоро философски. Обсъдили са се сценарии при които да се нарушат част от принципите на блокчейн технологията. В крайна сметка фактите и обстоятелствата довели до този hard fork.

Обособили се Ethereum (след fork-a) и Ethereum Classic (хакнатата версия). По-голямата част от потребителите продължили в Ethereum мрежата (включително разработчиците Gavin Wood и Vitalik Buterin). Малка част останали верни на принципите си и останали в Ethereum Classic.

Но коя мрежа всъщност е по-добрата? Ethereum продължава да се развива добре, като това не се дължи само на спасяването му от разрушителната атака. Това е втората по големина криптвавалута, съответно фактите говорят еднозначно за отговора на горния въпрос. Докато Ethereum има ясен път на развитие, Ethereum Classic е по-скоро въпрос на лоялност към първоначалната мрежа.

 

 

Leave a comment