Криптовалутите безпорно са много актуални тези дни. Голяма част от хората са чували за биткойн, но не знаят почти нищо за него. В тази публикация ще се опитаме да изясним 5 важни аспекта за най-популярната дигитална валута в наши дни.

  • Какво е биткойн.

На кратко това е децентрализирана дигитална валута. Това означава, че не е под контрол на банки, правителство или престъпна организация. Премахвайки нуждата от посредник се постига доста по-голяма сигурност на транзакциите, като в същото време няма възможност някой да манипулира данните. Най-интересното и значимото е технолгията зад самия Bitcoin, а именно BlockChain. Биткойнът може да се копае, грубо това е процес при който доброволци преодстъпват изчислителна мощ от техните компютри, за да се извършват транзакции в мрежата. Пълна и изчерпателна информация за биткойн може да намерите в тази статия.

  • Произход.

В последните месеци е модерно да се говори за биткойн, но самият му зародиш е през 2008 година. Тогава бива лансиран от Сатоши Накамото, като и до днес самоличността на този мистичен човек не е изяснена.

  • Създателят.

Както споменахме, той не е известен. През годините доста хора са се представяли за него, но реални доказателства така и не са открити. Смята се, че той притежава над 1 милион биткойна.

  • Първата транзакция.

Първата документирана транзакция е направена през Май 2010, когато Laszlo Hanyecz си е закупил две пици за 10 000 биткойна. Към днешния момент, равностойността на тази сума е около 170 милиона долара.

  • Бъдещето на Биткойн.

Трудно е да се каже какво точно ще бъде развитието на биткойна и криптовалутите като цяло. Биткойн не е удобен на голяма общност от хора, организации, държави и след време може да се наблюдават целенасочени действия за неговия срив. Основното, което стои зад цената на криптовалутата е доверието в хората, че това е нещо значимо.

Дори и има крах в света на криптовалутите,  със сигурност може да се каже обаче, че технологията, която стои зад тях – BlockChain, ще има бляскаво бъдеще.

1 Comment

  • Григоров
    Posted 02/02/2018 13:21 0Likes

    А може ли да се каже нещо за факта за големия спад тези дни?

Leave a comment