В Словения се появи така нареченият град на Биткоина – в търговския и складов комплекс BTC City с площ от 475 000 квадратни метра, се появиха 500 магазина, в които може да се плаща с криптовалута. Той се намира в североизточната част на словенската столица Любляна и се състои от няколко десетки сгради.

На територията на комплекса е разположен хотел, спортен комплекс, казино, кино, аквапарк, бизнес център, както и криптомати и “най-големият завод за майнинг в Словения” .Всички покупки в комплекса се осъществяват чрез системата за транзакции Elipay.

BTC City – вече е посетен от словенският премиер-министър Миро Keрaр, който откри там международната конференция Beyond 4.0, посветена на цифровото общество и технологията блокчейн, а също той плати с биткоин за кафе в един от магазините на комплекса.

“BTC City – екосистема за бизнеса, базирана на най-новите технологични решения, включително блокчейна, изкуствения интелект и криптовалутата”, обясни авторът на проекта – финтех-стартъп Eligma.

“BTC City ще създаде отворено общество, което ще позволи на потребителите да изграждат и развиват своята бизнес-среда в съответствие със своите желания, потребности и оперативни политики, основани на криптовалутата” – съобщи администрацията на “града”.

Развитието на BTC City е важна стъпка по пътя към реализирането на отворена стратегия за приемане на биткоина, предоставящ на своите клиенти и бизнес партньори свобода и избор по отношение на техните покупки чрез използване на новите форми за разплащане.

Leave a comment