С оглед на факта, че правителствата по целия свят се стремят да регулират работата на всички страни в криптовалутния пазар, изглежда, че рискът от влиянието на нормативните правила в индустрията расте с всеки изминал ден. Към този списък може да се добавят и санкциите на САЩ.

На 19 януари, Службата за контрол на чуждестранните активи на американското министерство на финансите (OFAC) и главен изпълнителен орган за санкциите в Съединените щати, обяви, че всяко лице от САЩ, имащо работа с планираната за пускане от държавата Венецуела криптовалута Petro, нарушава американските санкции срещу правителството на Венецуела.

Ако се съпостави това твърдение с последните коментари на министъра на финансите на САЩ, Стивън Мнучин, който предупреди, че държавата възнамерява да не допусне превръщането на биткоин-портфейлите в новата версия на офшорни сметки в швейцарските банки, може да се заключи, че Министерството на финансите сериозно е решило да регулира криптовалутите.

Въпреки, че потенциалните рискове от санкции свързани с криптовалутите, понякога са подобни на рисковете от прането на пари и финансирането на тероризма, те понякога представляват уникални проблеми.

OFAC води черен списък на лицата и организациите, на които е забранено да се занимават с гражданите на САЩ, стоките и услугите или финансовата система на страната. Непосредствените нарушения на санкциите или оказването на помощ на другите в опитите за отклоняването от тях може да доведе до финансови или наказателни санкции. Компаниите вътре или извън САЩ имат доза достатъчно стимули да не нарушават тези правила и да поддържат спазването им, но анонимността, предоставяна от криптовалутните транзакции ще затрудни това.

Ако OFAC насочи вниманието си към криптовалутата, това е въпрос само на време, преди да създаде прецедент и да наказва онези, които не спазват правилата им и да сплашват останалите участници на пазара. Освен това, отворените регистри, лежащи в основата на криптовалутата, могат да позволят на американското правителство да разследва възможни нарушения на санкциите, определяйки подробни детайли за конкретните транзакции и техните участници.

Следва кратък преглед на последствията за някои играчи от крипто-валутната индустрия, които могат да бъдат засегнати от действията на OFAC.

Борсите

Тъй като борсите станаха обект на засилен държавен контрол по отношение на измамите и други престъпни деяния, свързани с крипто-валутите, те също така могат да станат естествена отправна точка за ограничителните мерки от страна на OFAC.

Най-вероятно, законодателите първо ще изискат от борсите да увеличат прозрачността на операциите. Проблемната ситуация е когато борсите искат да бъдат прозрачни и анонимни в същото време, става все по-актуално самите борси да се борят за съгласуване на тези конкурентни интереси и да запазят своята пазарна ниша. Борсата, която предпочита да игнорира рисковете, свързани със санкциите, може да има сериозни последствия в бъдеще.

Трейдърите

Всички санкции, влияещи на борсите, също ще засегнат и криптовалутните инвеститори. Самите инвеститори не могат да попаднат в обхвата на мерките на OFAC, освен ако не знаят, че борсата нарушава санкциите на САЩ. Значителните глоби, наложени на борсите, могат да доведат и до замразяване на активи или дори до фалит на дружества.

Разумните инвеститори в криптовалути задължително трябва да вземат предвид санкциите и другите проблеми, свързани със спазването на държавното регулиране, за да могат да се доверят на най-надеждните и достойни борси за осъществяването на своите криптовалутни операции.

Финансови организации

Банките са изложени на най-голям риск, когато става въпрос за санкции. В края на миналия месец, Nordea Bank AB, която работи в Северна Европа, потвърди, че е забранила на всички свои служители да притежават и търгуват с криптовалути поради възможни рискове. Въпреки забраната, клиентите на Nordea все още имат право да закупуват криптовалутни продукти чрез платформата на компанията, въпреки че банката не препоръчва това да се прави.

Също така наскоро бе съобщено, че няколко австралийски банки замразяват сметките на криптовалутните трейдъри и забраняват преводите на средства към някои борси за биткоин. И в двата случая, тези защитни действия най-вероятно се дължат на проблемите с верификацията на контрагентите и свързаните с тях трудности за спазване на законите.

Независимо от конкретните причини за промяната в политиката, неспособността да се проверяват клиентите и контрагентите и възможността за осъществяване на транзакции със санкционираните страни е проблем, който може да доведе до значителни последствия за финансовите институции.

Търговски предприятия

Тъй като криптовалутите получават все по-голямо признание сред търговските предприятия, особено тези, работещи в областта на електронната търговия, тези организации ще трябва да решат какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се предпазят от рисковете, свързани с нарушаването на санкциите.

Много американски компании са внедрили процедури за верификация на клиентите или контрагентите извън тях Съединените щати гарантират невъзможността да се изпращат американски стоки на компании или получатели под санкция. Но как американските компании, които приемат криптовалута като средство за плащане, проследяват подобни транзакции?

Този въпрос остава открит, тъй като не е ясно дали такива процедури за проверка могат лесно да се адаптират към транзакциите, извършвани чрез криптовалута. Ако адаптацията е прекалено скъпа или неефективна, компаниите могат да преоценят ползите от приемането на плащания с криптовалута и евентуално да се откажат съвсем от тях.

Държавните криптовалути

Има много причини да сте скептични по отношение на държавната криптовалута на Венецуела Petro и руската крипторубла, но санкциите могат да се считат за основни за тях.

Високопоставени правителствени чиновници и в двете страни публично признаха, че планираното пускане на държавна криптовалута е отговор на санкциите на САЩ и опит за заобикаляне на зависимостта от американската валута в някои сектори.

Що се отнася до Венецуела, OFAC ясно даде да се разбере, че криптовалутата на тази страна е забранена за американските граждани. Напълно възможно е същата съдба да я застигне и крипторублата, ако все пак бъде пусната.

Освен това всяко лице, което не е гражданин на САЩ, възнамерява да инвестира във всяка валута, може потенциално да бъде обозначено от OFAC като чуждестранен нарушител на санкциите, което също ще бъде обект на санкции. Но ако желаещите да използват алтернативния долар в сравнение с националните криптовалути се окажат много, това може да доведе до създаването на структура, независима от санкциите на САЩ.

1 Comment

  • Васил Стефанов
    Posted 10/02/2018 16:52 0Likes

    Подли американци!

Comments are closed.