pump and dump схемиАнализаторите от Wall Street Journal стигнаха до заключението, че цените на различните криптовалути са били изложени на манипулации от страна на “организирани трейдингови групи” чрез такива услуги, като Telegram.

Според резултатите от проучването, проведено от WSJ, за последната година, тези групи многократно са използвали координирани схеми от типа “pump and dump”, за да вдигнат цените на криптовалутите, които впоследствие са продавали на най-високата им цена.

В резултат на тези действия, много инвеститори са претърпели загуби за стотици милиони долари. Само за периода от първите шест месеца на 2018 г., тези групи са успели да спечелят $825 млн.

Специалистите от WSJ са разгледали 175 схеми, които са приложими към 121 криптовалути. Освен това, авторите отбелязват, че това е само малка видима част. Има и скрити групи, действащи в частни чат-стаи, достъпът до които е възможен само по покана и те като цяло се контролират от анонимни модератори. Щетите от дейността на тези групи може да наброяват десетки милиони долари.

Като пример за такива схеми, WSJ счита криптовалутата Cloakcoin, създадена през 2014 година. През последните няколко месеца, този алткоин преживя няколко пъмпа. В резултат на действията на групата, наричаща себе си “Big Pump Signal”, се наблюдава рязко увеличение на цените на монетите в най-голямата криптовалутна борса Binance, докато цените на десет от най-активните двойки биткоини едва се променят.

“Цената на Cloakcoin започна да расте, след като Big Pump Signal изпратили в Telegram съобщение, в което те призовавали абонатите да купуват”, се казва в проучването.

Подобни практики са били признати за незаконни и забранени още от 1930-та година, след като група трейдъри повишили стойността на ценните книжа така, че да ги купуват и продават по между си, без те да са достъпни за продажба на широкия кръг инвеститори.

Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) не веднъж е изразявала своите опасения по отношение на способността за манипулация цените на криптовалутите. Това е една от основните причини, поради която Комисията все още отказва в листинг да търгува на фондовете (ETF), обвързани с биткоин.

Leave a comment