Правителството на Дубай използва технологията блокчейн за създаване и модернизиране дейността на компаниите в страната: Министерството на икономическото развитие ОАЕ (DED) съвместно с администрацията на Дубай (DSO) и технологичния гигант IBM, разработи търговски регистър за бизнеса, базиран на блокчейн.

Блокчейн-платформата Dubai Blockchain Business Registry е предназначена за оптимизация на процеса по създаване и правене на бизнес в Дубай, както и за осигуряване на съответствие с регулаторните изисквания и помагане на компаниите да получават преки инвестиции от чужбина.

“Съвместният проект ще улесни процеса по създаване и управление на бизнеса, цифровия обмен на търговски лицензи и създаването на съответната документация за всички видове търговски дейности, както и за осигуряване на съответствие с регулаторните изисквания в бизнес-екосистемата на Дубай”- каза в изявление правителството.

Съобщава се, че изпълнението на проекта ще започне в “Силиконовия оазис” на Дубай и технологичната свободна зона на страната. В същото време, други организации ще могат да изискват и публикуват данни от регистъра.

Проектът има за цел да поддържа унифициран търговски регистър (UCR), блокчейн базирани хранилища за търговски лицензи, пуснат от DED с цел модернизация на регистрацията на информация за компаниите.

Според главния мениджър на близкоизточното подразделение на IBM Амра Рефат, тази инициатива ще подобри нивото на сътрудничество и ефективността на държавните институции, а също ще гарантира прозрачност и сигурност за извършването на правителствени транзакции.

Програмата е част от мащабен проект, наречен “Стратегия блокчейн в Дубай” (Dubai Blockchain Strategy), която стартира през 2016 г. – тя има за цел към 2020 година да направи всички обществени услуги на страната блокчейн базирани.

Leave a comment