Регулаторите в Хонг Конг одобриха стартирането на борсово търгувани фондове (ETF), свързани със спот биткойн и етер, което бележи значителна стъпка към легализирането на крипто търговията в града. Това решение идва след разрешението за търговия на спот биткойн ETF в Съединените щати и подчертава стремежа на Хонг Конг да се превърне в глобален център за цифрови активи.

Одобрените ETF доставчици

Три управляващи дружества – ChinaAMC, Harvest Global и Bosera International – получиха одобрение от Комисията за ценни книжа и фючърси на Хонг Конг (SFC) да издават ETF, свързани със спот биткойн и етер. Въпреки че тези компании са получили зелена светлина за своите предложения, те все още не са стартирали ETF.

Стратегията на Хонг Конг за привличане на крипто инвеститори

Докато търговията с криптовалута е забранена в континентален Китай след репресии през 2021 г., Хонг Конг работи за създаването на благоприятна регулаторна среда за индустрията. Като предлага ETF, свързани със спот биткойн и етер, Хонг Конг има за цел да привлече както институционални, така и дребни инвеститори, които искат да получат експозиция към бързо развиващия се пазар на цифрови валути, без да притежават самите криптовалути. Този ход също така поставя Хонг Конг в конкурентна позиция спрямо други финансови центрове, които активно привличат крипто бизнеса, като Дубай и Сингапур.

Потенциални ограничения за китайските инвеститори

Не е ясно дали инвеститорите от континентален Китай ще имат достъп до тези ETF, тъй като търговията с криптовалута е силно регулирана и наблюдавана в страната. Въпреки това, за жителите на Хонг Конг и международните инвеститори, възможността да инвестират в тези ETF може да доведе до повишено търсене на цифрови активи и растеж на екосистемата на криптовалутите в региона.

Значението на ETF за масовия пазар на криптовалути

Борсово търгуваните фондове (ETF) позволяват на инвеститорите да получават експозиция към определен клас активи, като същевременно намаляват риска, свързан с директната покупка и държане на отделни единици. Тъй като ETF стават все по-популярни, те могат да направят пазара на криптовалути по-достъпен за традиционните инвеститори, които може да не са запознати с технологията или рисковете, свързани с директната инвестиция в цифрови активи.

Одобрението на HKMA за ETF, свързани със спот биткойн и етер, представлява важен крайъгълен камък в усилията на Хонг Конг да се превърне във водещ световен център за криптовалути. Докато остават въпроси относно участието на инвеститори от континентален Китай и потенциалните ограничения, този ход несъмнено ще привлече вниманието на глобалните инвеститори и допълнително ще стимулира растежа на екосистемата на криптовалутите в региона.