Групата IOHK Research публикува документ за вътрешните механизми на PoS протокола, който е собствена разработка – Ouroboros Genesis. Разработчиците на компанията твърдят, че протоколът Ouroboros Genesis понастоящем е единствения рецензируем и доказуем безопасен алгоритъм за консенсус PoS.

IOHK е компанията майка на криптовалутата Cardano, която е в TOP-10 по пазарна капитализация. Последното обновление на протокола Cardano Ouroboros ще позволи на новите потребители да изтеглят блокчейн от генезис-блока, без използване на контролния блок или каквато и да е информация за потребителите на системата.

По-рано в PoS протоколите, тази възможност отсъстваше.

Казано по-просто, с последното обновление на протокола, консенсуса Cardano ще комбинира в себе си предимствата на мащабируемостта на PoS протокола с нивото на сигурност в PoW протокола.

Обновеният алгоритъм е включен в серия от разработки, които ще помогнат на Cardano да се превърне от централизирана криптовалута в напълно децентрализирана и автономна система.

След обявяването на IOHK в социалните мрежи се появиха разногласия. Един от първите, който се поинтересува от проекта, стана Виталик Бутерин, който в Reddit попита Чарлз Хопкинсън (Charles Hoskinson), създателят на криптовалутата Cardano, да даде повече обяснения за самия проект. В дискусията Бутерин изрази скептицизъм по отношение на разработката, а Хопкинсън прие критиките му, коментирайки думите на Бутерин в своя “Туитър”.

Като цяло, реализацията на протокола все още не е обсъждана; въпреки че многообещаващите резултати изглежда предизвикаха интереса на инвеститорите, което доведе до значителен ръст на пазарната капитализация на Cardano.

След излизането на новата версия на протокола, Cardano оспорва лидерството на Етериум, който повече от две години работи над подобряването на мащабирането и сигурността на консенсуса PoS. Въпреки това, разработчиците на Етериум бяха принудени да бъдат по-внимателни, тъй като техния блокчейн вече носи товара на голям брой работещи проекти. Първият етап от внедряването на протокола Casper с хибридния майнинг PoW/PoS се очаква през есента на тази година.