Президентът на Market Maven Клем Чамбърс (Clem Chambers) твърди, че статистиката на Google Trends потвърждава края на черната лента за криптовалутните инвеститори.

Наскоро Чамбърс подготви за Forbes интересна статистика, базирана на данни от Google Trends. Оказва се, че заявките по ключовата дума “биткоин” се използват много по-често от такива търсения, като “Тръмп” или “Тейлър Суифт”.

Биткоин притежава огромна популярност. По някаква причина хората по света са изключително загрижени за тях“, казва Чамбърс.

Чамбърс също така посочва, че при спад в цените на акциите се увеличава интереса към фондовия пазар, при което за биткоина важи обратното. Ако цената на криптовалутите расте, то се увеличава и броят на заявките за търсене. Чамбърс отбелязва:

Това ме доведе до извода, че интересът към акциите се движи от страха, а към криптовалюте – от алчност“.

Броят търсения по заявката “биткоин” достигна максимума си в момента на пика в цените на криптовалутите. По-задълбочено изследване на трендовете в търсенето за последните четири месеца показва няколко скорошни пика, които изглежда корелират с нарастването на цените на биткоина.

Трябва също да се отбележи, че Google не предоставя конкретни цифри относно броя на търсенията. Например, цифрата “100” означава най-голяма популярност на дадена заявка, а “50” – че това е два пъти по-малко търсена дума, отколкото в случаите на нейния пик.

Според Чамбърс, тази статистика потвърждава края на черната лента за инвеститорите в биткоини. Самият той вече е инвестирал в криптовалути, но очаква спад в цените, за да инвестира още пари:

Що се отнася до мен, аз все още се надявам на възможността за закупуване под $5 000“.

За тези, които вече са инвестирали в биткоин и особено онези, които са купили в пика на цените в края на 2017 г., черната лента изглежда приключва. Въпреки това, вероятно не трябва да се очакват драстични положителни промени в ценовия тренд на биткоина. В края На седмицата, цената на криптовалутите отново тръгна надолу и “мечките” отново стояха на кормилото, което позволява съвсем скоро да се прогнозира по-нататъшен спад в цените.

На базата На данни от Google Trends, експертите от криптовалутната индустрия вече не веднъж са правили интересни изводи. В началото на тази година, броят на заявките за търсене на “биткоин” и “етериум” в Google значително е намалял – 75% (от 100 до 25 пункта). При това, през есента на миналата година, броят на заявките “купи биткоин” надмина търсения индекс “купи злато”. Търсенето по фразата “купи биткоин” достигна 100 пункта от 100, а търсенето по “купи злато” остана на ниво 74 пункта.

Leave a comment