Според информация на изданието Jakarta Post, въпреки, че централната Банка на Индонезия (Bi) не признава криптовалутите, като платежен инструмент, Индонезийския Наблюдателен съвет за фючърсния пазар (Bappebti) при министерството на търговията, призна криптовалутите за борсово търгувани стоки, които могат да се търгуват на фючърсния пазар в страната.

“Ръководителя на Bappebti постанови, че криптовалутите са борсови стоки, които могат да се търгуват на фючърсната борса” – каза ръководителя на бюрото по надзора на пазара и развитието на Bappebti Дхарма Йога (Dharma Yoga).

Дхарма Йога също така отбеляза, че за приемането на тази наредба се е провело 4-месечно проучване на този въпрос. За да се придаде на това решаване официален статут, ведомството е подписало указ, създаващ всички условия за да се гарантира, че в Индонезия са започнали да се търгуват криптовалутни деривати. Йога заяви, че централната банка на страната и нейното данъчно подразделение разработват правила за регулиране на криптовалутния обмен и съответните данъци, които скоро ще бъдат публикувани.

В разработката на постановленията участват редица институции, като централната Банк Индонезия, Управление на финансовите услуги (OJK), Министерството по данъчното облагане, Отдел отчети и анализ на финансовите транзакции (PPATK) и Националния отдел на полицията за борба с тероризма.

Миналата година, централната Банка на Индонезия забрани изчисленията на криптовалути в страната, тъй като те не са законно платежно средство.

Дхарма добави, че за разработката на регулирането, Bappebti е призовал съществуващите криптовалутни ресурси, като Indodax и Crypto Community да представят своите предложения за спецификации на продукта и търговската процедура:

“Ние призоваваме криптовалутните борси да подготвят конкретни предложения по този въпрос”.

Leave a comment