Типове смесителни батерии

НачалоИнтересноТипове смесителни батерии

Предстои ви смяна на кухненския смесител? За да изберете подходящ смесител е добре да имате представа какви видове смесителни батерии съществуват на пазара.

Вид на монтажа

смесители за кухня synoxСъществуват два варианта на монтаж на смесителната батерия в кухнята. За стена или т.нар. стенни смесители и за монтаж върху плот или стоящи смесители.
Материал на смесителната батерия
Най-широко разпространени са смесителите, изработени от месинг. Качеството на месинговата сплав се изразява в липсата или наличието на вредни за човешкото здраве примеси. По-скъпите смесителни батерии обикновено са изработени от по-качествени материали и притежават сертификати, които удостоверяват това. Покритието на батерията отвън може да бъде различно – смесител с хромирано покритие, смесители с цветно покритие или кухненски смесител от неръждаема стомана.

Начина на управление – едноръкохваткови или двуръкохваткови

Най-често срещания тип на управление на смесителите е с една ръкохватка.
Двуръкохватковите батерии са по-рядко срещани и не толкова популярни, заради по-малката лекота, която предлагат при работа. При тях използваме и двете ръце, за да пуснем водата и да настроим температурата на водната струя. Но за сметка на това те внасят специфична атмосфера в кухнята. Подходящи са за класически интериор.

Височина на смесителната батерия

Оптималната височина на смесителя зависи от дълбочината на мивката. Високия смесител е подходящ за по-плитки корита (дебита на струята на такъв смесител трябва да е ограничена, за да не пръска), докато смесители с по-малка височина са подходящи както за по-дълбоки, така и за по-плитки мивки.
Крановете за мивка могат да притежават и някои допълнителни функции – например изтеглящ се чучур, няколко вида струи на водата или падащо рамо, подходящо за монтаж на мивка пред прозорец.

Допълнително: разгледайте смесители за кухня от synox.org.

Избора на смесителна батерия зависи от избора на мястото в кухнята, предназначено за миене, от вида на кухненската ви мивка, както и от стила на шкафове на вашата нова кухня.

Голяма популярност напоследък добиват системите за пречистване на вода, интегрирани в кухненските кранове. В тези кранове има два пътя на подаване на водната струя – един за чиста, питейна вода, пречистена преди това, а другата струя – директно от водопровода.
Приятно допълнение при купуване на смесителна батерия могат да бъдат различни компоненти, включени в основния пакет при покупката: ексцентрични адаптери за монтиране на смесителя на стената, уплътнения, гъвкави връзки, аератори допълнителен патрон и др.
Така че когато избирате батерия за вашата мивка, винаги се интересувайте какво е включено в комплекта, за да се гарантира инсталирането и нормалната работа на смесителя, който сте избрали да ползвате.

Leave a comment