2019 година се оказа изключително динамична и вълнуваща, а темповете на развитие на техниката са доказателство за това. Какви бяха най-забележителните новости в областта през тази година и какво можем да открием на местния пазар? Нека разберем заедно.

Как се развиха технологиите през 2019-та

Нека разгледаме кратък списък на осезаемите нововъведения и появилите се технологии през тази година:

  • Устройства с гъвкави екрани – в началото на годината, корейската компания Samsung представи първия в света смартфон със сгъващ се по средата дисплей, който беше наречен Infinity Flex Display. С това постави началото на нов тренд на пазара на мобилните устройства и отново излезе едни гърди пред конкурентите си в отрасъла;
  • Безрамковите смартфони вече са масови – водещите производители на смартфони Apple и Samsung бяха сред първите, които представиха новите си безрамкови флагмани, в които бяха добавени вградени в дисплея ултразвукови скенери за пръстови отпечатъци. Предната камера при Galaxy S10 на Samsung също е вградена в дисплея и се подава само нейното малко око през стъклото;
  • Изкуственият интелект е още по-умен (AI) – той вече се внедрява както в смартфоните, така и в телевизорите. Проучва навиците ни и предлага сходни с тях решения, като полезни приложения, избира най-добрите настройки на камерата, а благодарение на него, гласовите асистенти са значително по-умни и по-добре ни разбират от когато и да било.

Нововъведения и открития на технологичната сцена

5G е най-високоскоростната мобилна мрежа към момента и нейните тестове вече приключиха, а мобилните оператори пристъпиха към изграждането на подходящата инфраструктура за нейното внедряване. Самата технология обещава високоскоростен пренос на данни и ниска латентност, което пък ще осигури арена за развитието на различни нови технологии, като автономните автомобили например. 

Според експертите, до края на годината около 10% от новопроизведените автомобили ще са автономни на пътя и няма да имат нужда от шофьор. Това става възможно, благодарение на големия напредък в развитието на изкуствения интелект, разработката на подходящ за него софтуер и внедряването на множество различни сензори за събиране на информация от околната среда.

Изчислителната мощ в процесорите многократно се увеличи през тази година, а някои производители като Intel пък започват производството на чипове с вграден в тях AI. За да е възможно устройствата да са максимално умни, те трябва да могат да събират информация от околната среда и да я анализират, което вече става чрез множество различни сензори.

Какво се предлага на пазара в България

На местния отраслов пазар вече може да бъде открита иновативна електроника, като смарт часовници, умни-гривни, нови безрамкови и още по-производителни телефони. За да сте постоянно информирани относно развитието на технологиите, иновациите и криптовалутите, следете редовно сайтът Gizmo онлайн. Тук всекидневно публикуваме тематични новини и винаги ще сте на гребена на технологичната вълна заедно с нас!

Leave a comment